Recepty
Italská bruschetta s čerstvou zeleninou
Bruschetta, ventricina, fettunta… ačkoliv se v různých provinciích nazývá různými jmény, domov má stejný a tím je Itálie. Tento lahodný opečený chléb s bazalkou, rajčaty a olivovým olejem je známý již od 15 století a za tu dobu se nestalo, že by někdy snad ztratil na oblibě. Bruschettu běžně nalezneme mezi předkrmy v každé dobré restauraci, ale pro potěšení z ní nemusí chodit až tam. S dobrým receptem ji zvládnete hravě i u vás doma a my věříme, že dnešní recept tím pravým je. Přejeme vám dobrou chuť!
Ingredience:
- 1 bageta
- středně velká rajčata – 4ks
- zelená paprika – 1ks
- ředkev – 6ks
- česnek – 3 stroužky
- šalotka – 1ks
- hrstka petržele
- olivový olej – 3 lžíce
- balsamico – 2 polévkové lžíce
- sůl a pepř podle chuti
- parmezán – 1 polévková lžíce
A jak na to?
- Nejprve smícháme 2 lžíce olivového oleje a nakrájené stroužky česneku. Zároveň nakrájíme bagetu na kolečka a ty pak můžeme či nemusíme rozdělit na další poloviny.
- Kousky bagety namažeme naším česnekovým máslem a umístíme je na plech. Pečeme při 180°C a to po dobu 8-10 minut.
- Zatímco se nám opékají bagety můžeme vzít salátovou mísu a nakrájet nadrobno čerstvou zeleninu. K té pak do mísy přidáme zbytek česneku a olivového oleje a přidáme trochu soli s pepřem a balsamico.
- Jakmile jsou bagetky hotové, vytáhneme je z trouby a za tepla na ně klademe zeleninu. Nezapomeneme znovu trochu okořenit a ozdobit parmezánem.
- Můžeme konzumovat!