Rady a tipyZdraví

Víte, co je ateroskleróza?

Toto onemocnění nemá nic společného se zapomínáním. Jedná se o onemocnění tepen – v postatě je to jejich kornatění, které vzniká jako důsledek ukládání tukových látek do jejich stěn. Ve vyspělých zemích se jedná o velmi závažný zdravotní problém a beze sporu se řadí mezi civilizační choroby.

Je to dlouhodobě probíhající degenerativní proces, na který má vliv řada faktorů. Především je to však špatný životní styl.

Rizikové faktory

V první řadě je to nedostatek pohybu, nezdravá (především tučná) strava a kouření.

Mezi další činitele, podílející se na vzniku tohoto onemocnění, patří stres, obezita, vysoký krevní tlak, poruchy metabolismu cukrů, dědičnost či vysoká hladina cholesterolu.

Svépomoc

Každý z nás může částečně přispět k prevenci. Především jde o úpravu jídelníčku. Živočišné tuky nahraďte rostlinnými, dejte přednost tmavému pečivu. Zařaďte do svého stravování dostatek zeleniny a ovoce a vhodné jsou též mořské ryby. Prevencí by mohla být konzumace česneku a petržele, jejichž látky zprůchodňují tepny. V prevenci se též uplatňuje dostatečný přísun vitamínu C. Zelený čaj napomáhá snižovat hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, má kladný vliv na krevní tlak, který se považuje za jeden ze spouštěčů aterosklerózy. Aby byly jeho účinky co nejsilnější, je ideální pít jej k hlavním jídlům. Zázvor snižuje riziko ucpávání cév. Osvěžující je zázvorový čaj či limonáda. Dá se konzumovat i jako kandovaný. Kurkuma a látky v ní obsažené chrání tepny před ukládáním tuků.
Pokud jste kuřáci, zkuste tento zlozvyk omezit. Také se vyvarujte konzumaci alkoholu, především destilátů. Z pohybových aktivit je vhodná je například cyklistika, plavání či svižná procházka a to minimálně 4x týdně po dobu 30 minut.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button