Dům a zahradaRady a tipyZajímavé články

Podzimní úklid: Nevynechte těchto 10 činností

Jarnímu úklidu se dostává veškeré pozornosti, ale i podzimní úklid by měl být stejně populární. Taková příprava je totiž základem pro to, aby zima již mohla být bezstarostná a skutečným obdobím klidu a odpočinku.

Doporučujeme vyhradit si čas na uklizení letních dekorací a hraček, zhodnotit předměty, které je třeba opravit nebo vyměnit, a vyčistit okapy, abyste předešli vzniku ucpání, které mohou poškodit dům. Zde je 10 úklidových prací, které je třeba provést před podzimem.

Uspořádejte skříně

Až budete odkládat oblečení na letní sezónu a vytahovat své oblíbené svetry, zvažte, které položky by měly být darovány nebo zrecyklovány. Získáte tak více místa a možná i nějaké peníze na útratu. Totéž platí pro sportovní potřeby a dětské hračky, dokonce i pro knihy. Pokud je nemůžete používat nebo je nepoužíváte, neskladujte je – najděte jim raději nový domov.

Čištění koberců a čalounění

Léto přináší spoustu venkovních aktivit a písek, špínu a pot, které se vracejí dovnitř na váš koberec a čalounění. Koberce a čalouněný nábytek můžete vyčistit sami nebo si najmout firmu, která vše osvěží a přípraví na podzim a zimu.

Hloubkové čištění lednice a spíže

Když se děti vrátí do školy a venkovní aktivity a bezstarostná pohoda jsou jen sladkou vzpomínkou, je vhodný čas na hloubkové čištění lednice a spíže. Důkladně vytřete police a zkontrolujte data spotřeby koření, konzerv a baleného zboží.

Vyčistěte a uskladněte venkovní nábytek

Pokud nežijete v mírném pásmu, abyste mohli svůj plastový a čalouněný terasový nábytek používat celoročně, měli byste jej vyčistit a uskladnit na zimu. Pokud nemáte pro venkovní předměty vnitřní sklad, chraňte je plachtami odolnými proti povětrnostním vlivům.

Venkovní nábytek používaný po celou zimu si přesto zaslouží důkladné vyčištění, abyste odstranili ptačí trus, prach, špínu a rozsypané potraviny. K čištění a uskladnění venkovního nábytku si vyberte suchý, slunečný den. Nezapomeňte na venkovní slunečníky; i ty je třeba důkladně vyčistit. Před zakrytím a uskladněním se ujistěte, že zcela vyschly.

Vyčistěte matrace, polštáře a osvěžte zimní lůžkoviny

Během letních veder absorbují matrace a polštáře velké množství tělesného potu. Roztoče, nečistoty a skvrny z matrace odstraníte vysáváním a čištěním párou. K praní a čištění polštářů si vyberte suchý, bezvětrný den, kdy bude vše moci snadno proschnout na čerstvém vzduchu.

Čisté žlaby

Kromě toho, že žlaby budou dost možná po létě vypadat špinavě, jsou také plné listí a slámy, což může způsobit ucpávání, které vede k problémům s vlhkostí a plísněmi na podhledech a k hnilobě dřeva nebo zatékání do střechy. V závislosti na tom, kolik stromů obklopuje váš dům, může být nutné vyčistit okapy několikrát, protože listí stále padá.

Čištění stropních ventilátorů a klimatizace

Stropní ventilátory ve vašem domě pravděpodobně běžely celé léto a jsou pokryté prachem. Vypněte je, vyčistěte lopatky a kryt a ujistěte se, že vše je funkční. Je to také dobrý čas vyměnit filtry v klimatizaci nebo čističkách vzduchu.

Vyčistěte garáž

Pokud je garáž plná hraček a jízdních kol a vaše auto zůstává venku vystavené povětrnostním vlivům, je čas garáž pořádně vyčistit a udělat místo i pro auto. Budete rádi, že jste to udělali, až nebudete muset škrábat sníh a led z čelního skla. Začněte tím, že garáž vyprázdníte a pořádně ji vyčistíte. Roztřiďte předměty určené k uskladnění, prodeji, darování nebo recyklaci. Zbavte se kartonových krabic, které lákají myši a hmyz, a to, co zbylo, uspořádejte do průhledných, označených plastových úložných boxů. Pokud je to možné, přidejte úložné prostory na stěnu, abyste získali dostatek místa pro parkování vozidla.

Umyjte okna

Podzimní počasí je ideální dobou pro mytí oken. Nemrzne a není tak horko, aby se čisticí roztok příliš rychle vypařil. Vyhraďte si na tuto aktivitu pěkný den plný slunce, které vám pomůže vidět i tu nejmenší šmouhu.

Zaměřte se na své mazlíčky

Ať už máte psa, kočku nebo jiné zvířátko, věnujte i jemu potřebnou péči a pozornost. Je potřeba vyčistit pelíšek, pořádně umýt misky a je-li to vhodné, dořát zvářátku třeba i nový sestřih. Pokud jste ještě letos nebyli na preventivní kontrole, zvažte návštěvu veterináře, ať máte jistotu, že je vše v pořádku.

Podzim je pro úklid ideální – vše se připravuje ke spánku, ale přesto nás čekají ještě krásné slunečné dny, kdy nemáte jen chuť se zahrabat do postele a ic nedělat. Tak toho letos využijte naplno!

ZDROJ: https://www.thespruce.com/cleaning-tasks-to-do-before-fall-8705485
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Karolina Kaboompics: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/zed-dum-stul-stoh-4498124/

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button