Máte nadbytek sezónní úrody? Takto ji uchováte až do zimy
Během léta se vám doma může nastřádat velká spousta sezónních potravin. Jenže co s nimi? Určitě je všechny naráz nestihnete spotřebovat, takže co teď? Darovat nebo snad vyhodit? To by byla velká škoda. Prakticky jakékoliv potraviny se dají efektivně uchovat a sami uvidíte, jak je za pár týdnů či měsíců oceníte. Které způsoby konzervace jsou nejlepší a jaké potraviny se pro ně hodí?
Sušení
Jednou z nejtradičnějších metod je bezpochyby sušení. Jedná se o proces, během kterého se sníží množství vody, a právě díky tomu se dále nemohou množit plísně a bakterie. Prostředí bez vody pro ně totiž není vhodné. Sušením tak získáte potravinu, která si povětšinou zachová typickou vůní a chuť a pyšní se také velmi dlouhou trvanlivostí. Dříve se zejména ovoce sušilo na velkých sítech, kde se nechalo ležet po několik dní a nocí a bylo hotovo. Koneckonců podobný postup můžete snadno využít i dnes. Jen je třeba hlídat, aby si na jídle nepochutnal neodbytný hmyz a nedostaly se k nim nečistoty ze vzduchu.
Pro ty, kdo nemají zahradu, nebo se bojí znečištěného ovzduší, se nabízí chytré řešení v podobě speciální sušičky. Elektrickou sušičku můžete využít i v paneláku a sušení zvládne rychle a efektivně. Vybírejte ji podle toho, jak často a kolik toho chcete sušit. Domácí sušení má rozhodně celou řadu výhod. Ovoce nebude plné zbytečných cukrů, ani konzervantů. U průmyslově sušeného ovoce se totiž do ovoce přidává oxid siřičitý, který se používá jako konzervant. Někoho může ale tato látka nadýmat nebo způsobovat bolesti žaludku.
Zavařování
Dalším oblíbeným způsobem je zavařování. Určitě si i vy pamatujete na časy, kdy byly kompoty tradiční součástí obědů v mnoha domácnostech. Výhodou zavařování je to, že dokáže zakonzervovat i potraviny, které se na sušení nehodí. Nejčastěji se takto uchovává ovoce a zelenina, ale můžete zavařit třeba i houby. Uvidíte, že vám všechno během zimy přijde vhod.
Pokud chcete, můžete si vypomoci modernějším pomocníkem – speciálním zavařovacím hrncem. Jestliže se vám do něj nechce investovat, zvažte zavařován v troubě, které je také velmi jednoduché. Plné sklenice uzavřené víčkem dejte na pečící plech, do kterého nalijete asi 2 cm horké vody a dáte to do trouby na cca 95 °C na zhruba 35 minut.
Někteří odvážní dokonce zkouší i zavařování v myčce. A světě div se – skutečně to jde. Stačí vložit sklenice s ovocem nebo zeleninou zalitými studeným lákem a zapnout nejdelší program a zároveň také nejvyšší teplotu. Je to sice trochu zvláštní, ale proč ne – výsledek je stejný – vysoká teplota a tlak způsobí, že se sklenice pevně uzavřou a veškeré bakterie jsou zlikvidovány.
Mražení
Velmi vhodnou metodou, pokud máte velký mrazák, je také mražení. Skvěle se hodí třeba pro kořenovou zeleninu, jako je mrkev, petržel a celer, které pak můžete používat do polévek.
Vakuování
Moderní metodou je také vakuování. Pomůže vám udržet potraviny déle čerstvé v lednici, uchovají si svou chuť i barvu a také si zachovají většinu živin. Díky pečlivému odsátí vzduchu se omezí tvorba plísní a růst mikroorganismů. Na tento typ uchování potravin budete potřebovat vakuové dózy nebo vakuovací sáčky. Můžete je kdykoli otevřít a zase uzavřít, takže není nutné jejich obsah spotřebovat naráz. Hodí se například na čerstvé ovoce, jako jsou borůvky a jahody, které rychle podléhají zkáze. Výhodou je, že tento způsob konzervace omezuje i zápach, takže ryby ani česneková pomazánka v ledničce nebudou problém. Díky vakuovací fólii můžete do mrazáku uložit i maso, které tam vydrží klidně až 3 roky. Navíc se vakuováním sníží objem potravin a vy tak šetříte místem.