Dům a zahradaRady a tipy

Naučte se prát správně a efektivně. Ušetříte za prášek i za nové oblečení

Také vám připadá, že oblečení jednou vyperete a vypadá, jako byste jej nosili roky? Bohužel kvalita materiálů dnes není u klasických oděvních řetězců nejlepší, s čímž koneckonců musíme počítat, pokud chceme kupovat trička za dvě stovky. Stále by však měla vydržet více než jedno vyprání. Jak tedy pečovat o prádlo, aby si zachovalo tvar, barvu a bylo skutečně čisté? Pokud nechcete péčí o prádlo trávit více času, než je nezbytně nutné, poradíme vám, jak si můžete život výrazně ulehčit.

Třídění prádla nepodceňujte

Možná vám to připadá jako zbytečná činnost, ale ve skutečnosti vám může ušetřit spoustu starostí. I když už dnes máme k dispozici univerzální prací prostředky, které zvládají prát bílé i barevné prádlo, vyplatí se stále dodržovat pečlivé třídění prádla. Určitě není dobré nacpat do bubnu pračky všechno najednou. I když třeba barevné kousky šatníku vyloženě nebarví, bílé prádlo, které vyperete společně s barevnými kusy nutně přijde o kus své přirozené zářivosti. Už po několika pracích cyklech bude vypadat mdle a zašedle. A to přeci skutečně nechcete. Věnujte tedy čas třídění prádla a ušetříte spoustu peněz za bělicí přípravky nebo nákup nového bílého oblečení.

Využívejte speciální přípravky

I když reklamy na prací prášky a gely slibují hory doly, přesto je lepší některé odolné skvrny předeprat ihned. Vystačíte si třeba jen s obyčejným jádrovým mýdlem, čerstvá skvrna pustí vždy lépe než ta zaschnutá. K dostání jsou dnes také nejrůznější účinné odstraňovače skvrn na bílé i barevné prádlo s aktivním kyslíkem, které můžete snadno nanést přímo na skvrnu, nechat působit a ony odvedou většinu tvrdé práce za vás. Zbaví vás i těch nejodolnějších skvrn, jako jsou skvrny od ovoce či vína. Pro podporu zářivějších barev je zase lepší sáhnout po pracích prostředcích na barevné prádlo, které zabrání, aby se z nich postupně vymývala barva a ochrání vlákna vašeho prádla před poškozením.

Jak na sušení?

Praní jako takové ovšem není na celém procesu čištění prádla to časově nejnáročnější. Pokud nemáte sušičku, je potřeba počítat s tím, že prádlo bude muset několik hodin schnout. Pokud ale stále věříte mýtům, že sušička ničí prádlo a příliš času stejně neušetří, je to hloupost. Je samozřejmě pravda, že sušička může některé kusy prádla srazit nebo poškodit, ale jsou to naprosté výjimky a těchto pár kousků vždy můžete nechat uschnout volně na vzduchu. Velkou výhodou ale je, že po vytáhnutí ze sušičky je prádlo navíc krásně rovné a hladké, takže můžete v podstatě zapomenout na žehlení. Už jen z toho důvodu se vyplatí do sušičky investovat. Prádlo ze sušičky je měkké a voňavě. Pro jemnou miminkovskou pokožku navíc většina sušiček disponuje i speciálním programem pro zničení co největšího počtu bakterií.

I pokud ale sušíte prádlo klasicky, není třeba zoufat. Zaměřte se ale na jeho pečlivé věšení. Každý kousek protřepejte, aby nezůstal zmačkaný, trička je zase dobré sušit přímo na ramínku, vyhnete se tak nepříjemným otlakům od prádelní šňůry. Pokud budete správně věšet, je velká šance, že se vám podaří vyhnout se i žehlení.

Jak na vůni po praní?

Všichni máme zkušenost, že se vůně z prádla po praní velmi rychle vytrácí. Jak ale příjemnou vůni zachovat i ve skříni? Někteří dávají do prádelníku mýdlo. Pokud máte rádi mýdlové vůně, je to rozhodně velmi efektivní způsob. Silnější efekt má pytlíček s práškem. Prostě nasypte prášek do dárkového pytlíčku nebo třeba do silonky a vložte jej mezi kusy prádla do skříně. Uvidíte, že výsledek bude skutečně intenzivní.

Další možností je také užití esenciálních vonných olejů. Stačí navonět kapesníček oblíbeným parfémem nebo vonným olejíčkem. Kapesník pak schovejte do pytlíčku nebo punčošky a nechte oblečení, ať si vůni ve skříni pomalu nasává. Budete ji cítit i po celém dni nošení.

ZDROJ: https://www.marthastewart.com/891203/tips-perfect-laundry

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button