Kde najít jód? A proč jej naše tělo nutně potřebuje
Pokud jste se nikdy nezamýšleli nad tím, zda přijímáte dostatek jódu, tak tohle je ta pravá chvíle udělat to. Jód je totiž dost nezbytný minerál, který především dbá o správné fungování naší štítné žlázy. No a jak víme, ta je nezbytná pro to, aby nám „dobře šlapal“ nás hormonální systém. Takže přísun jódu není tak nepodstatný jak by se mohlo zdát.
Kromě toho se jód stará i o jiné procesy v těle, které zahrnují správnou funkci metabolismu, růst a vývoj i účinnou detoxikaci organismu. Podle řady výzkumů je nedostatek jódu zodpovědný za vznik řady onemocnění. V prvé řadě tak vznikají potíže se štítnou žlázou, ale mimo to se u vás mohou projevit i další symptomy jako je letargie, deprese, přírůstek na váze, únava, náladovost nebo i autismus.
Naštěstí není zajištění pravidelného přísunu jódu tak nesnadné. Existuje celá řada potravin, které jód přirozeně obsahují, a tak jen stačí dbát na to, co a v jakém množství jíme. Pro běžného člověka by měla stačit dávka 90 mg jódu denně, ale například kojící matky by jej měly denně přijmout až 290 mg!
Kde tedy ten zázračný jód najdete?
Mořské plody
Není náhoda, že přímořské národy trpí dysfunkcemi štítné žlázy méně. Je to především proto, že jsou zvyklí na denní bázi konzumovat mořské plody, které jódu obsahují dostatek. Pro nás je tedy trochu nevýhoda, že nemáme tento bohatý zdroj po ruce, ale v dnešní době už není problém si čas od času nějakou rybu nebo jiné mořské plody dopřát.
Největším zdrojem jódu jsou mořské rostliny a řasy. Tyto do naší stravy tak běžně nezařazujeme, ale například při konzumaci sushi je to standardní. Proto si zkuste sushi dopřávat častěji anebo si pořiďte doplněk stravy, který obsahuje sušené mořské rostliny.
Brusinky
Už jen velmi malá porce brusinek obsahuje téměř 400 mg jódu. Stačí tedy hrst brusinek a i kojící maminka má denní příjem jódu splněn. Ideální je samozřejmě konzumovat brusinky čerstvé, ale ani ty sušené nejsou k zahození.
Vyhněte se ale raději kupovaným brusinkovým džusům. Ty totiž obsahují jen velmi málo brusinkové šťávy a často jsou ředěny jablečným džusem a ochucovány velkým množstvím cukru.
Probiotika
Jakýkoliv probiotický výrobek pomůže nejen vašemu zažívání, ale také vaší štítné žláze. I probiotika totiž obsahují jód, a rozhodně ne málo. Zkuste se tedy při příštím nákupu zaměřit na výrobky, které v sobě mají živé kultury. Typicky to jsou některé jogurty, kefír, podmáslí, kysané zelí, kimchi a další.
Brambory
Dokonce i tak obyčejná potravina jako jsou brambory je pro naše tělo důležitá. Pokud tedy volíte přílohu k víkendovému obědu, rozhodně se z mnoha důvodů vyplatit dát přednost bramborám před těstovinami nebo rýží.
Zkuste ale brambory tentokrát neloupat. Nejvíce jódu totiž najdete právě ve slupce a když bramboru oloupete přijdete o tyto bohaté zásoby. Kupujte tedy především organické brambory, které loupat není třeba a jejich slupka není kontaminovaná pesticidy nebo hnojivy.
Sýr
Sýr si možná vybavíte spíše jako zdroj vápníku a bílkovin, ale najdete v něm i zásoby jódu. Je však nezbytné, aby se jednalo o kvalitní výrobek, který při výrobě zraje. Pokud vám nevadí kozí sýr, pak dejte přednost jemu. Obsahuje nejen větší množství jódu, ale také více vápníku a bílkovin. Kozí mléko je také pro náš trávící systém snesitelnější a často jej mohou konzumovat i lidé, kteří jinak kravské mléko nesnáší dobře.
Doplňky stravy
Poslední, i když rozhodně ne ideální cestou, jsou doplňky stravy. Je dobré jimi řešit nenadálé výkyvy nebo akutní nedostatek, ale z dlouhodobého hlediska je nutné zaměřit se na příjem jódu v potravinách.