Rady a tipyZdraví

Zdravé mlsání bez cukru

Blíží se Vánoce a většinu z nás děsí představa nabraných kil, které jsme poctivě shazovali na léto. Salátu, všemu smaženému a zejména hromadě sladkého cukroví se jen těžko odolává. I během všedních dnů si někteří nedovedou představit svou odpolední kávu bez dortíku nebo sladkého koláče. Pokud chceme zhubnout či nepřibírat, není hned nutné se sladkých dobrot vzdávat. Je mnoho alternativ, které cukr nahradí.

Použijte med

Druhů medů je mnoho. Včelí med, med z lučních i lesních květů, med z ovocných stromů a lípy jsou některé typy medů, které se dají běžně sehnat v obchodech nebo přímo od výrobců a chovatelů. Medy se i běžně kombinují a míchají. Jeho využití je mnohem širší než jen přimíchání do čaje při nachlazení a chřipce. Med skvěle pomůže i v boji s nadváhou a s chutí na sladké. Při pečení moučníků místo hrnku cukru přidejte půlku hrnku rozpuštěného medu.

Se stévií to jde snadno

Stévie není ještě u nás tolik známá a rozšířená a je to velká škoda. Jedná se o tropickou rostlinu, která pochází z Jižní a Střední Ameriky. Má 99% sladivost, ale zároveň nemá žádné kalorie. Nezpůsobuje zubní kaz a mohou je vhodná i pro diabetiky, což je velké plus. Dá se běžně sehnat ve větších obchodech nebo krámcích se zdravou výživou ve formě tablet či kapek. Je výborným náhradníkem za cukr při pečení a slazení čaje a kávy. Dávkování je různé a naleznete ho u výrobku. Stévie patří mezi oblíbené doplňky sportovců.

Nezapomeňte na ovoce

Nahradit cukr při pečení moučníků můžete také ovocem. Nejideálnější je banán. Je hodně sladký a moučník navíc zbavíte suchosti a bude příjemně vláčný. Banánem dodáte tělu energii před fyzickým výkonem nebo náročným dnem. Nastrouhaným jablkem a hruškou moučník také osladíte a dodáte mu vláčnost. Ovoce můžete kombinovat podle chuti.

Při náhlé chuti na sladké, dejte přednost ovoci nebo si dejte lžíci medu. Mlsná vás přestane hned honit. Nespálené kalorie z běžného cukru se ukládají v tuky a cukr podopruje chuť na další mlsání.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button