Dokonalé recepty ze švestek
Švestky jsou tradiční druh ovoce nejen v Čechách, ale i na Moravě. V kuchyni nacházejí univerzální možnosti využití a našemu tělu nabízejí celou řadu zdravotních výhod. Obsahují velké množství vitamínů – B, H (biotin), E, minerálů – draslík (srdce a cévy), fosfor (látková přeměna zuby, kosti), železo (krvetvorba), hořčík (mozek, svaly, metabolismus), vápník (zuby, kosti, nervy), mají silné antioxidační účinky.
Pokud i vy máte velkou úrodu švestek a chcete zkusit něco nového, nabízíme několik méně tradičních receptů.
Švestkový crumble
Tento recept pochází ze staré Anglie a má mnoho variací. Tato je jedna z těch jednodušších a rychlejších variant.
Suroviny:
- 18 středně velkých švestek bez pecek
- 100 g hnědého cukru
- 100 g strouhanky
- 50 g mletého máku
- 50 g sekaných lískových ořechů
- 100 g másla
Postup:
Na pánvi opečeme nasucho strouhanku. V misce smícháme cukr, máslo a špetku soli. Tato směs nám vytvoří strouhanku. Švestky rozpůlíme, zbavíme pecky a řezem vzhůru je vyrovnáme na dno formy. Posypeme mákem a ořechy a navrch navrstvíme drobenku. Pečeme v troubě po dobu 20 minut.
Švestkové želé bonbony
Netradiční cukrovinka, která neobsahuje žádná chemická dochucovadla ani konzervanty bude chutnat všem mlsným jazýčkům.
Suroviny:
- 1 kg švestek
- 2/3 hrnku bílého vína
- 1 čajová lžička želatiny v prášku nebo pektinu
- 1/2 hrnku cukru
- 1 hrnek cukru krupice
Postup:
Na plech rozložíme pečící papír, který lehce potřeme rostlinným olejem. Pokrájené švestky s vínem přivedeme k varu, zakryjeme pokličkou a za občasného míchání necháme vařit na mírném ohni 15-20 minut. Vzniklou směs propasírujeme přes hustý cedník, přelijeme do čistého hrnce a vaříme na mírném ohni. V misce smícháme želatinu nebo pektin s cukrem krystal a necháme odstát. Následně vmícháme do vzniklého pyré a vaříme na ohni asi 2 minuty. Následně vlijeme na připravený plech a necháme nezakrytý po dobu 24 hodin na chladném místě. Druhý den si připravíme stejný plech a pečící papír posypeme cukrem, přesuneme na něj tuhnoucí směs a vsypeme cukr i na druhou stranu. Opět necháme 24 hodin uležet. Můžete krájet na kostičky nebo použít vykrajovátka na vánoční cukroví.
Nakládané švestky
Suroviny:
- 1 kg švestek
- 1 kousek celé skořice
- 2 hrnky vinného červeného octa
- 2,5 hrnku cukru
- 5 tobolek kardamonu
- 1 lžička celého černého pepře
Postup pro nálev:
Smícháme ocet, cukr, skořici a pepř, přivedeme k varu a pozvolna necháme vařit asi 10-15 minut. Následně necháme vychladnout.
Postup nakládání:
Švestky odpeckujeme a na několika místech je propícháme vidličkou. Vložíme do sklenic, zalijeme nálevem, řádně zavíčkujeme a umístíme do chladu na dobu alespoň 14 dnů.
Sirup ze švestek
Lze jej pít samotný nebo jím můžeme dochutit čaj, ovocné koktejly či koláče.
Suroviny:
- 500 g cukru
- 4,5 kg švestek
- 300 ml octa
Postup:
Omyté a vypeckované švestky vložíme do mísy, zasypeme je cukrem a důkladně promícháme. Necháme odstát 24 hodin při pokojové teplotě.
Následně do hrnce nalijeme ocet, přidáme švestky a vaříme 5-6 hodin na mírném ohni. Vzniklou směs necháme vychladnout, přepasírujeme přes plátno a sirup přelijeme do skleněné nádoby. Skladujeme v chladnu.
Pečený švestkový čaj
Pokud si jej připravíme do sklenic, budeme se moci i v zimě těšit z lahodné chuti švestek.
Suroviny:
- 1 kg švestek
- 1 kg červeného rybízu (může být mražený)
- 1200 g cukru
- 5 ks hřebíčku
- 1 lžička mleté skořice
Postup:
Švestky omyjeme, zbavíme pecek a nakrájíme na čtvrtky. Smícháme s rybízem a nasypeme na plech. Přidáme cukr a koření, vše řádně promícháme, vložíme do rozpálené trouby a pečeme při teplotě 200º po dobu 30 minut. Vybereme hřebíček, hotovou směsí naplníme zavařovací sklenice, obrátíme je dnem vzhůru a necháme do druhého dne.