DárkyKrása a módaRady a tipy

Jak vyrobit hydratační kokosové mýdlo s olivovým olejem?

Tento recept na výrobu domácího mýdla je vhodný pro všechny, kteří domácí mýdla milují. Stačí přidat pár přísad a ihned získáte skvělý kousek, který neobsahuje látky, které v klasických komerčních produktech najdete. Možná nebude tolik pěnit, jako mýdlo z obchodu, nebude tolik barevné, ale zase přesně víte, co se v něm nachází.

Vyzkoušejte domácí mýdlo

Různé oleje, které do mýdla přidáte, mají určitý účinek. Olivový olej je ideální pro jemné zvlhčení pokožky, kokosový olej zase přidává pěnu. Palmový olej naproti tomu vytvrzuje. Jakmile si tento recept vyzkoušíte, pak můžete přidávat různé oleje, popřípadě bylinky nebo esenciální olejíčky. Tvorba mýdla je umění, můžete si do něj přidat to, co budete chtít. Pozor však na překombinování esenciálních olejů nebo bylinek. Mohou se objevovat nežádoucí účinky. Jak si vyrobit takové domácí mýdlo?

Co budete potřebovat:

  • 85 g louhu
  • 200 g destilované vody
  • 290 g olivového oleje
  • 170 g palmového oleje
  • 140 g kokosového oleje

Jak postupovat:

Při přípravě mýdla se doporučují používat ochranné rukavice, dlouhé rukávy. Mýdlo vyrábějte v dobře větraném prostoru, protože louh je látka žíravá. Najděte si také formu, do které budete výsledný výrobek přidávat.

Do plastové nádobky dejte louh a destilovanou vodu. Pečlivě promíchejte dřevěnou nebo nerezovou lžičkou, aby bylo vše dobře promícháno.  Jakmile se louh a voda smíchají, může stoupnout teplota. Nechejte chvíli vychladnout, než přidáte oleje.

Zkombinujte oleje. Smíchejte 170 g olivového oleje a kokosového oleje. Dejte do nádobky a jakmile teplota dosáhne 100 – 110 stupňů, z tepla odstraňte.

Když se roztok louhu ochladí, přidejte pomalu do oleje.

Vše pečlivě promíchejte. Můžete klasicky ručně, nebo si na pomoc vzít tyčový mixér. Směs musí být hustá a neprůhledná. Doporučujeme použít mixér, zkrátí výrazně dobu míchání. Ručně se může doba míchání vyšplhat až na 45 minut.

Když naberete vzniklou hmotu na lžíci zůstávají na ní viditelné stopy mýdla. V takovém případě je konzistence v hrnci ideální a vy už dále míchat nemusíte. Nyní přichází na řadu forma.

Formu můžete pořídit, jakou chcete. Klasicky můžete sáhnout po obdélníkové formě, popřípadě můžete využívat různé tvary formiček (srdíčka, lístky, květinky…). Vyložte pergamenovým papírem nebo potravinovou fólií. Do takovéto formy nalijte směs na mýdlo a nechejte odpočívat 24 – 36 hodin, dokud mýdlo nebude dokonale tuhé a pevné.

Pokud jste využili velkou obdélníkovou formu, pak můžete začít krájet na menší plátky. Uchovávejte na chladném a suchém místě a nechejte asi 4 – 5 týdnů odpočinout. Nepoužívejte před dokončením vytvrzování, protože je louh v mýdle stále aktivní a může dráždit pokožku.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button