Bílý jogurt – jak jej můžete v domácnosti využít?
Bílý jogurt nemusí být nutně jen ke svačině nebo snídaně. Je to výživné jídlo, které poskytuje probiotika, skvěle umí zasytit, je ideální a lehkou svačinkou. Můžete jej doplnit o ovesné vločky, med, ovoce a podobně. Skvělý je také jako dresink do salátů či k přípravě dipů. Jogurt však můžete používat na mnoho dalších věcí. Jak jej v domácnosti využívat?
Pomáhá zjemnit maso
Ano, takové kuřecí maso asi jogurt moc potřebovat nebude, protože jde o měkké a chutné maso, ale například jehněčí maso je tvrdé. A právě marináda z jogurtu umí maso zjemnit a dodat mu neotřelou a lahodnou chuť. Nejlepší je použít polotučný nebo také plnotučný jogurt, kde nebývají žádné zbytečné látky, které obvykle v nízkotučných jogurtech nahrazují tuk.
Kvasí zeleninu
Jogurt obsahuje lactobacillus, což je bakterie, která produkuje kyselinu mléčnou. Chcete uchovat zeleninu, pak jí můžete naložit do čisté a vzduchotěsné nádoby, to celé posypte nejodizovanou solí a celé to zalijte destilovanou vodou. Jakmile se zahájí kvašení, pak se přidává syrovátka.
Pomoc proti popáleninám
Popáleniny nejsou nic příjemného a ať už je to od slunce nebo od ohně, rozpáleného oleje či čehokoliv jiného. Znáte to, když během vařením omylem sáhněte bez rukavice na hrnec, z pánve na vás padne kapička oleje? Štípe to, pálí to a vy ihned běžíte do koupelny, kde si dáváte na ránu studenou vodu a v mrazáku hledáte, co si na popáleninu dát. Vyzkoušejte namísto toho jogurt! Jakmile se popálíte, přidejte na popáleninu jogurt a nechejte asi deset minut účinkovat.
Péče o ruce
Na zvláčnění pokožky se využívají nejrůznější hydratační krémy a séra, která pomáhají. Obsahují kyselinu mléčnou, která pomáhá v péči o tělo a pokožku. Nicméně mnohdy levnější alternativou může být i obyčejný jogurt. Ten obsahuje kyselinu mléčnou také. Stačí jej jen aplikovat podobně jako krém.
Výroba sýra
Z jogurtu můžete vyrobit smetanový sýr. Stačí si jen koupit plnotučný jogurt, nalít jej do síta. Pod něj ještě dejte nějakou látku nebo plátno. Síto dejte nad mísu a následně uložte do chladu, do lednice. Nechejte působit přes celou noc, dokud není konzistence taková, kterou chcete mít.