Dům a zahradaRady a tipy

Bílý jogurt – jak jej můžete v domácnosti využít?

Bílý jogurt nemusí být nutně jen ke svačině nebo snídaně. Je to výživné jídlo, které poskytuje probiotika, skvěle umí zasytit, je ideální a lehkou svačinkou. Můžete jej doplnit o ovesné vločky, med, ovoce a podobně. Skvělý je také jako dresink do salátů či k přípravě dipů. Jogurt však můžete používat na mnoho dalších věcí. Jak jej v domácnosti využívat?

Pomáhá zjemnit maso

Ano, takové kuřecí maso asi jogurt moc potřebovat nebude, protože jde o měkké a chutné maso, ale například jehněčí maso je tvrdé. A právě marináda z jogurtu umí maso zjemnit a dodat mu neotřelou a lahodnou chuť. Nejlepší je použít polotučný nebo také plnotučný jogurt, kde nebývají žádné zbytečné látky, které obvykle v nízkotučných jogurtech nahrazují tuk.

Kvasí zeleninu

Jogurt obsahuje lactobacillus, což je bakterie, která produkuje kyselinu mléčnou. Chcete uchovat zeleninu, pak jí můžete naložit do čisté a vzduchotěsné nádoby, to celé posypte nejodizovanou solí a celé to zalijte destilovanou vodou. Jakmile se zahájí kvašení, pak se přidává syrovátka.

Pomoc proti popáleninám

Popáleniny nejsou nic příjemného a ať už je to od slunce nebo od ohně, rozpáleného oleje či čehokoliv jiného. Znáte to, když během vařením omylem sáhněte bez rukavice na hrnec, z pánve na vás padne kapička oleje? Štípe to, pálí to a vy ihned běžíte do koupelny, kde si dáváte na ránu studenou vodu a v mrazáku hledáte, co si na popáleninu dát. Vyzkoušejte namísto toho jogurt! Jakmile se popálíte, přidejte na popáleninu jogurt a nechejte asi deset minut účinkovat.

Péče o ruce

Na zvláčnění pokožky se využívají nejrůznější hydratační krémy a séra, která pomáhají. Obsahují kyselinu mléčnou, která pomáhá v péči o tělo a pokožku. Nicméně mnohdy levnější alternativou může být i obyčejný jogurt. Ten obsahuje kyselinu mléčnou také. Stačí jej jen aplikovat podobně jako krém.

Výroba sýra

Z jogurtu můžete vyrobit smetanový sýr. Stačí si jen koupit plnotučný jogurt, nalít jej do síta. Pod něj ještě dejte nějakou látku nebo plátno. Síto dejte nad mísu a následně uložte do chladu, do lednice. Nechejte působit přes celou noc, dokud není konzistence taková, kterou chcete mít.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button