Rady a tipyRecepty

Tip na skvělou přílohu: Bramborovo – špenátové placičky

Brambory jsou oblíbenou přílohou mnoha lidí. Stále se snažíte vymýšlet různé alternativy jak brambory ozvláštnit, co k nim přidat, aby vám chutnali? Brambory jsou zdrojem sacharidů, proto by na talíři rozhodně neměly chybět. Vyzkoušejte bramborovo – špenátové placičky, které vám jistě zachutnají!

Původ brambor

Jde o jednu z nejvýznamnějších zemědělských plodin, na pěstování jsou nenáročné, chutné, variabilní což spousta lidí ocení. V evropském zemědělství se brambory usadily počátkem 19. století z Ameriky. Původní oblast výskytu byly podhorské a horské oblasti And v dnešním Peru. V současnosti jsou zemědělskou plodinou, která je rozšířená takřka po celém světě.

Brambory obsahují škrob, rozpustné cukry, bílkoviny a minimum tuků. Obsahují také kyselinu citrónovou, polyfenoly, spoustu minerálních látek, vitamíny C, B1 a B2. Brambory obsahují dostatek sacharidů, jsou často doporučovány jako dietní strava. Obsahují totiž mnohem méně sušiny, než další obiloviny. Vyzkoušejte tento chutný a zdravý recept!

Co budete potřebovat:

  • 500g vařených brambor
  • 1/3 šálku smetany
  • 1 vejce
  • 1 středně velká cibule
  • 250g čerstvého špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • 2 šálky krémových žampionů
  • 1 šálek strouhanky
  • Olivový olej

Jak postupovat:

Brambory oloupejte a rozmačkejte. Smíchejte se smetanou a vejcem. Do směsi přidejte sůl a pepř. Dále přidejte také strouhanku a promíchejte.

Na olivovém oleji osmahněte cibuli, kterou nakrájíte na kostičky a následně přidejte nakrájené žampiony. Spolu vařte, dokud nevypustí žampiony přebytečná tekutina. Přidejte umytý špenát, prolisujte stroužky česneku a nechejte špenát zavadnout. Přidejte sůl.

Do mísy k bramborám přidejte směs z pánve a smíchejte. Tvořte menší placičky, které smažte na olivovém oleji asi 2 – 3 minuty z každé strany. Pro zdravější alternativu můžete placičky péct v troubě na pečicím papíru dozlatova.

Podávejte teplé či studené s dipem, který máte rádi. Můžete přidat také ke grilovanému masu, je to ideální příloha či zdravá večeře.

Zdroj

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button