Nejoblíbenější recepty s cuketou #1 Cuketové hranolky
Cuketa má minimální obsah kalorií a vysoký obsah minerálů. Je to nízkoenergetická zelenina, která se výborně uplatňuje při zeštíhlujících dietách. Skvěle se hodí do mnoha pokrmů, zejména předkrmů, příloh nebo jako pochoutka ve formě jednohubek.
Ingredience
- 700g cuket (asi 4-5 menších/středních cuket)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička citronové šťávy
- 2 stroužky třeného česneku – šetřit jím ale nemusíte a klidně použijte více
- 3/4 hrnku strouhaného parmezánu
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup
Troubu předehřejeme na 180 °C
Plech vysteleme alobalem, či potřeme olejem.
Cuketu nakrájíme na tlusté hranolky.
(Cuketu podélně rozkrojíme napolovic a pak každou půlku opět podélně na polovic. Takto máme z každé cukety 4 veké hranolky)
V míse si smícháme olej, citronovou šťávu a česnek.
Cukety rovnoměrně rozprostřeme na plech a potřeme je směsí z oleje, česneku a citronu.
Poté je posypeme parmezánem. Pokuste se o to, aby co nejvíce parmezánu bylo přímo na cuketách. Klidně jen seškrábněte z plechu a dejte zpět na cukety.
Nakonec okořeníme solí a pepřem a pečeme 11-13 minut.
Poté dejte plech dejte blíže k vrchní hraně trouby a nechte parmezán zapéct do zlatova.
Podáváme ještě teplé.
Dobrou chuť 🙂