Dům a zahradaRady a tipy

6 rad, které musíte znát než začnete pěstovat rajčata

Pokud na svém slunném dvorku zakládáte zeleninový záhon, je pěstování rajčat oblíbeným prvním počinem. Zeptali jsme se dvou zahradnických odborníků, co by si přáli vědět před prvním pěstováním rajčat – aby se vyhnuli typickým chybám začátečníků a smutku z nevydařené úrody, která začátečníky často odradí od další snahy. Budete-li se řídit jejich radami, budete se těšit z bohaté, šťavnaté, sladké a kypré úrody, kterou můžete přidat do letních salátů – a zaručeně bude chutnat lépe než kupovaná.

Přílišné zalévání na konci sezóny vede k mdlým plodům

Jak často rajčata zaléváte, závisí na podmínkách a fázi sezóny. Pokud je zakládáte ze semínek, potřebují na začátku častou dostatečnou zálivku, aby se povrch udržel trochu vlhký. Jinak se totiž na zemině vytvoří krusta a malé semenáčky se přes ni nedostanou. Jakmile se rostliny ujmou, je nejlepší méně častá a hluboká zálivka, která udržuje půdu rovnoměrně vlhkou, ale ne rozmočenou.

Zároveň ale platí, že nadměrné zalévání ke konci sezóny může vést k tomu, že plody budou mít mdlou chuť a kašovitou strukturu. Pro zlepšení chuti je tedy nejlepší zajistit hloubkovou zálivku třeba jednou týdně, i když rostlina vypadá unaveně nebo je půda suchá.

Vadnoucí listy nejsou normální

Nepředpokládejte, že žloutnutí listů nebo vadnutí listů rajčat zespodu nahoru v průběhu sezóny je normální. Naopak ideální jsou rostliny, které jsou zelené od půdy až nahoru po celou sezónu.

Vadnutí nebo žloutnutí listů ve spodní části rostliny je často známkou chorob rajčat, jako je například plíseň, a proto bychom jej neměli brát na lehkou váhu. Určitě lze doporučit pravidelné postřiky organickým preventivním přípravkem, aby některé z těchto chorob nepoškodily vaše rostliny. Pokud máte suché klima, můžete je aplikovat třeba každé dva týdny nebo 10 dní. Pokud však žijete v deštivé a vlhké oblasti, stříkejte častěji – třeba každých pět nebo sedm dní – plísně se v takovém pristředí množí opravdu rychle.

Rajčata můžete sklízet již ve zrající ázi

Sklizeň rajčat v raném stádiu znamená, že se nemusíte obávat, že nespotřebujete všechny plody dříve, než budou přezrálé. Výzkum ukázal, že ve chvíli, kdy je plod fyziologicky zralý, což znamená, že je zelený s trochou červené barvy, můžete ho sklízet – postupně přirozeně dozraje i mimo rostlinu a vy budete mít dlouhodobější pčístun čerstvé zeleniny, kterou tak snadno zvládnete spotřebovat.

Chuť a nutriční profil jsou stejné, jako kdybyste je nechali zčervenat na rostlině. Se sklizní rajčat však vždy počkejte, jakmile se objeví jemně červená barva, protože zcela zelená rajčata po sundání z rostliny nedozrají správně.

Správný řez a rozestupy mezi rostlinami zvyšují výnosy

Ačkoli rostliny rajčat rostou do výšky a mohou být velmi bujné, začínající pěstitelé je často umisťují příliš daleko od sebe. Doporučujeme pěstovat je dva metry od sebe a pravidelně zastřihávat spodní listy, aby bylo na jednom místě více rostlin a zároveň byla zachována dobrá cirkulace vzduchu.

Lze také doporučit odstranit první čtyři až sedm větví pod prvním květním trsem. Jedná se o další výhonky nebo větve vyrůstající z místa, kde se stýká hlavní stonek a listnaté větve. Často vyčnívají pod úhlem 45 stupňů, vysávají vodu a živiny a dlouho plodí, čímž odčerpávají energii z produktivních plodonosných větví. Odstraňte také větve bez květů níže na rostlině a nemocné listy.

Zvažte seříznutí vrcholu rostlin, jakmile vám zbývají přibližně tři týdny až měsíc do konce období sklizně, kdy se zvyšuje noční vlhkost vzduchu. Odstraněním nejsvrchnějších větví a listů se potravní energie, kterou rostlina produkuje, využije na pomoc stávajícím plodům, aby byly větší a chutnější, a ne na nejmladší květy, které už nestihnou plodit.

Vaječné skořápky mohou zabránit nedostatku vápníku

Rajčata mohou trpět hnilobou květů, která je způsobena nedostatkem vápníku v půdě. Abyste předešli tomu, že vaše pečlivě ošetřované plody nebudou k jídlu, doporučujeme schovávat vaječné skořápky. Usušte je, rozemelte a práškový ekvivalent jedné vaječné skořápky na rostlinu dejte na dno jámy, kterou pro rostlinu vykopete. Kořeny rostlin budou postupně absorbovat rozpuštěný vápník.

Alternativně můžete vaječné skořápky rozpustit v octu a týden nebo dva po přesazení je nasypat do půdy pro okamžité zvýšení obsahu vápníku. Kyselost octa není problém, protože když spojíte uhličitan vápenatý z vaječných skořápek s kyselinou octovou z octa, reakcí získáte octan vápenatý, který už není kyselý.

Nestřídejte rajčata s dalšími zástupci čeledi lilkovitých

Střídání plodin a doprovodné výsadby rajčat provádějte chytře. Je potřeba varovat před výsadbou rajčat vedle jiných zástupců čeledi lilkovitých nebo po nich, jako jsou lilek, paprika nebo brambory, protože tyto rostliny jsou často náchylné ke stejným chorobám. Zkuste na místo vedle rajčat například salát – ten se s rajčaty bude hezky doplňovat. Neznamená to, že se mezi jednotlivými čeleděmi nevyskytují choroby, které se kříží, ale je to méně pravděpodobné.

První sklizeň rajčat je něco, co každého pěstitele nesmírně potěší. Je to také motor do dalších zahrádkářských experimentů a snažení. Proto nedělejte zbytečné chyby, které by vás jen demotivovaly a braly vám čas. Rajčata se dají pěstovat skutečně chytře –  a i vy to zvládnete.

ZDROJ: https://www.thespruce.com/things-gardeners-wish-they-knew-before-growing-tomatoes-11712552
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Pixabay: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/jidlo-zelenina-cervena-rajcata-53588/

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button