21 užitečných nápadů, jak využít zbytky z kuchyně
1. Šlupky od banánu jsou i výborné hnojivo rozemleté pro růže a skvěle leští lesklé kožené boty. – Jitka
2. Až dopečete buchtu, dejte do trouby vysušit vaječné skořápky rozprostřené na plechu. Potom je rozdrťte a použijte na záhonech proti slimákům. Ze stonku brokolice uvařte polévku, stylem bramboračka. Usušená kávová sedlina přidaná do hlíny ke květináčům je výborné hnojivo a navíc udrží hlínu vlhkou. – Zdeňka
3. Vaječné skořápky se dají použít například na vymytí dna termosky (od čaje, kávy), kam se moc nedostaneme. – Míša
4. Mandlová mouka
Vyrobte si vlastní domácí mandlovou mouku. V mixéru rozmixujte mandle na jemný prášek, dejte do jemného plátýnka a nechce důkladně proschnout. Občas promíchejte, dokud není mouka zcela suchá.
5. Ocet z jablečných ohryzků
Ohryzky si nakrájejte na kousky, zalijte obyčejným octem a nechte kvasit. Po vykvašení máte krásně voňavý jablečný ocet.
6. Jablečné slupky
Jablečné slupky usušte a poté si z nich uvařte čaj. Jablečné slupky též krásně odstraňují kruhy pod očima. Stačí na pět minut dát pod oči, poté odstranit, pokožku umýt čistou vodou a namazat krémem.
7. Banánové slupky
Výborně odpuzují hmyz. Při bodnutí hmyzem příjemně uklidní svědící pokožku. Pokud banánové slupky rozházíte na záhoncích, zbaví vás slimáků a dalších podobných škůdců. Výborně se s nimi dá vyleštit stříbro, které znovu získá ztracený lesk.
8. Karton od mléka nebo džusu
Tipů jak využít starou krabici od mléka nebo od džusu je nespočet. Můžete z nich vytvořit třeba takovou krásnou budku pro ptáky.
9. Kosti z masa
Využijte je pro přípravu pořádně silného vývaru.
10. Brokolicový stonek
Nechte jej stát minimálně přes noc v čisté vodě a další den tuto zálivku použijte jako dresing do salátů.
11. Obal od másla
Na obale vždy zůstanou nějaké zbytky. Zpracujte je při vymazání pekáčku.
12. Citrusové slupky
Pokud je důkladně omyjete, můžete je přidat do limonád, kterým dodají svěžest. Dají se také dobře využít pro odpuzení hmyzu, stačí když slupky necháte odstát v nádobce s vodou. Můžete je využít i jako čistící prostředek na nerez. Slupky dejte do vody a po dostatečném odstátí umyjte touto vodou nerezové povrchy. V neposlední řadě se zbavíte zápachu z ledničky. Slupky smíchejte s hnědým cukrem a tuto směs vložte do ledničky.
13. Filtr na kávu
Navlhčeným filtrem se dá krásně vyčistit obuv. A pokud vám schází košíčky na cupcaky nebo muffinky, dá se využít i pro tyto účely.
14. Kávová sedlina
Má taktéž několik možností využití. Je možné ji použít jako regenerační kůru na poškozené vlasy. Naneste na mokré vlasy, nechte působit asi hodinu a následně vlasy důkladně umyjte šamponem. Malou misku s kávou vložte do ledničky, kde pohltí všechen zápach. A smícháním s kokosovým olejem získáte jemný tělový peeling.
15. Korek od vinných lahví
Zkuste si v nich vypěstovat mini rostlinky.
16. Obaly od vajíček
Se hodí jako úložiště menších vánočních ozdob nebo golfových míčků.
17. Vaječné skořápky
Pokud je přidáte do kávového filtru, bude káva méně hořká. Můžete je také vložit na dno květináčů, kvůli udržení specifického množství vody.
18. Kapustový stonek
Dá se odšťavnit a přidat do ovocné nebo zeleninové šťávy. Také jej můžete usušit a společně s černým kořením pomlít a používat jako kořenící směs.
19. Melounové slupky
Nakrájejte na tenké pásky, vložte minimálně na 1 den do vody a poté s nimi potírejte pokožku. Pomůže vám zbavit se akné.
20. Obaly z citrónů, brambor nebo z cibule
Dají se využít jako dekorace nebo jako houbička na nádobí.
21. Ruličky z toaletních papírů
Je možné použít jako držák kabelů.
22. Plastový obal z kořenek
Můžeme znovu použít pro další suroviny. Např. pro jedlou sodu, kypřící prášek nebo třeba strouhaný parmezán.
23. Ananas
Vrchní část ananasu se nemusí vyhazovat. Je možné ji ponořit do vody, nechat zakořenit a poté si pěstovat vlastní malé ananasy.
24. Dužina z odšťavené zeleniny a ovoce
Po odšťavení ovoce nebo zeleniny často zůstane příliš mnoho dužiny. Výborné na pečení různých koláčů, sušenek nebo třeba zeleninových palačinek. Dužina také udrží pečivo déle čerstvé, stačí trochu vložit v misce do chlebníku.