Rozhodli jste se, že je na čase mlsat zdravě? Jste milovníci müsli směsí? Pak neváhejte a vyzkoušejte si granolu vyrobit doma. Nejbáječnější na tom je, že si vyrobíte přesně takovou, jakou máte rádi a dáte si do ní jen to, co vám chutná. Její příprava vám nezabere příliš mnoho času a při konzumaci vás bude hřát pocit, že víte, co jíte. Domácí granola není, na rozdíl od té kupované, plná cukru a tuku. A navíc vám úžasně provoní byt.
Suroviny:
400 g ovesných vloček
2 lžíce kokosového oleje (můžete použít i slunečnicový)
150g domácí zavařeniny (vyberte tu, která vám chutná)
6 lžic medu
špetka soli
100 g slunečnicových semínek
100 g sezamových semínek
100 g celých mandlí
100 g sušených brusinek
Postup:
- V misce smíchejte vločky, med, olej, sůl a zavařeninu.
- Přidejte semínka, mandle (můžete celé, nebo je mírně překrojit), vše pečlivě promíchejte a
promačkejte. Nejlepší je propracovat rukama. - Troubu si předehřejte na 170 stupňů. Dva plechy si vyložte pečícím papírem a všechnu směs na
ně rovnoměrně rozprostřete. - Doba pečení je asi 30 minut. Během pečení hlídejte, aby se směs nepřipékala. Nejlepší je ji promíchat. Stačí přibližně 3x za celou dobu pečení. Vše se tak bude péct rovnoměrně a po všech stranách.
- To, že je granola hotová, poznáte podle zlatavé barvy. Po vyjmutí z trouby vmíchejte
sušené brusinky či další ovoce. - Pokud je granola po vyjmutí z trouby ještě vlhká, nechte ji doschnout na plechu. Teprve suchou uložte do dózy či sklenice a pevně uzavřete. To proto, aby se v ní nevytvořila plíseň.
Samozřejmě si do směsi můžete přidat i jiné suroviny, které máte rádi. Dnes je na trhu nepřeberné množství semínek, sušeného ovoce, přidat můžete i skořici, či kakao. Vločky lze použít špaldové či ovesné. Granola je skvělá snídaně, lehká svačinka či jen takové zobání u televize. Také ji můžete zamíchat do bílého jogurtu.
Ti z vás, kteří se již nějakou dobu pohybují ve vodách zdravé výživy, samozřejmě již vědí, jaké zdravé suroviny tato pochoutka obsahuje a jaký vliv na naše zdraví mají. Ale vy, co teprve se zdravým jídelníčkem začínáte, určitě oceníte, když vám poskytneme několik základních informací.
Ovesné vločky jsou skvělý zdroj energie, jelikož obsahují velké množství zdravých sacharidů.
Kokosový olej je snadno vstřebatelný a má vysokou tepelnou stabilitu při tepelné úpravě.
Slunečnicová semínka mají vysoký obsah hořčíku, tudíž mají blahodárný vliv na naši nervovou soustavu.
Sezamová semínka jsou se svým vysokým obsahem železa vhodné pro ženy či pacienty s chudokrevností, prospívají srdci a cévám, podporují obranyschopnost organismu, prospívají vlasům, nehtům a kůži, protože obsahují zinek, beta karoten a vápník, pomáhají zvlhčovat sliznici, což je vhodné třeba při zácpě. Konzumace se doporučuje u žen během menopauzy, poněvadž zmírňují pocity návalů a pocení.
Mandle obsahují celou řadu různých flavonoidů, což jsou látky, které pomáhají jako prevence před rozvojem nemoci srdce a cév, také snižují vyšší krevní tlak.
Brusinky mají antioxidační účinky, blahodárně působí při nemocech močových cest, také slouží jako prevence proti některým typům rakoviny, zlepšují funkci imunitního systému, ale také snižují krevní tlak a kromě jiného mají nízký obsah kalorií.
Med obsahuje fruktózu a glukózu, je to tedy okamžitý zdroj. Obsahuje vitamíny, minerální látky – vápník, fosfor, draslík, hořčík a železo a aminokyseliny. Aby se tyto látky v medu zachovaly, je důležité nevystavovat ho teplotám nad 50 °C.
Jak sami vidíte, naše domácí müsli je plné zdravých věcí. Takže vám nebrání nic v tom, si ho připravit sami doma.