Rady a tipyRecepty
Už jste ochutnali horkou čokoládu s kayenským pepřem?
Kayenský pepř jsou vlastně mleté sušené červené chilli papričky Cayenne, které obsahují účinnou látku kapsaicin. V orientální medicíně jsou užívány jaké léčivý prostředek.
Účinné látky:
- vitamíny – A, C, komplex vitamínů B
- minerální látky – vápník, draslík
- antioxidanty
- flavonoidy a karotenoidy
Zdravotní a další výhody tohoto koření:
- Pomáhá při hubnutí – zrychluje metabolismus, podporuje látkovou výměn
- Povzbuzuje spalování cukrů a tuků.
- Zlepšuje náladu – v mozku dochází k většímu uvolňování endorfínů.
- Podporuje prohřátí organismu.
- Působí jako antioxidant – chrání tkáně před oxidačním poškozením.
- Pomáhá při podchlazení – aplikujte rozemleté chilli papričky na plosky nohou.
Mějte na paměti, že toto koření je velmi jemně mleté, proto s jeho používáním opatrně.
Horká čokoláda
- 1 hrnek alternativního mléka (mandlové či kokosové)
- 2 polévkové lžíce kvalitního kakaového prášku
- 1/4 čajové lžičky mleté skořice
- 1/4 čajové lžičky kajenského pepře
- na oslazení 1 polévková lžíce medu nebo několik kapek stévie
Postup:
Smícháme v misce koření a kakaový prášek, poté přidáme trochu mléka a mícháme dokud nevznikne jemná pasta. V kastrolku zahřejeme zbývající mléko, odstavíme těsně před bodem varu. Začneme pomalu přidávat pastu a mícháme, dokud nápoj nezhoustne, poté dosladíme medem či stévií.