Rady a tipyRecepty

Už jste ochutnali horkou čokoládu s kayenským pepřem?

Kayenský pepř jsou vlastně mleté sušené červené chilli papričky Cayenne, které obsahují účinnou látku kapsaicin. V orientální medicíně jsou užívány jaké léčivý prostředek.

Účinné látky:

  • vitamíny – A, C, komplex vitamínů B
  • minerální látky – vápník, draslík
  • antioxidanty
  • flavonoidy a karotenoidy

Zdravotní a další výhody tohoto koření:

  • Pomáhá při hubnutí – zrychluje metabolismus, podporuje látkovou výměn
  • Povzbuzuje spalování cukrů a tuků.
  • Zlepšuje náladu – v mozku dochází k většímu uvolňování endorfínů.
  • Podporuje prohřátí organismu.
  • Působí jako antioxidant – chrání tkáně před oxidačním poškozením.
  • Pomáhá při podchlazení – aplikujte rozemleté chilli papričky na plosky nohou.

Mějte na paměti, že toto koření je velmi jemně mleté, proto s jeho používáním opatrně.

Horká čokoláda

  • 1 hrnek alternativního mléka (mandlové či kokosové)
  • 2 polévkové lžíce kvalitního kakaového prášku
  • 1/4 čajové lžičky mleté skořice
  • 1/4 čajové lžičky kajenského pepře
  • na oslazení 1 polévková lžíce medu nebo několik kapek stévie

Postup:

Smícháme v misce koření a kakaový prášek, poté přidáme trochu mléka a mícháme dokud nevznikne jemná pasta. V kastrolku zahřejeme zbývající mléko, odstavíme těsně před bodem varu. Začneme pomalu přidávat pastu a mícháme, dokud nápoj nezhoustne, poté dosladíme medem či stévií.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button