Recepty
Svěží ostružinová pizza s ricottou a bazalkou
Těsto na pizzu můžete použít už koupené, podle svého receptu nebo podle toho, který je zde uveden. Je to na vás. Vyzkoušet také můžete tento recept.
Ingredience
Těsto na korpus
- 2 a 1/2 až 3 hrnky mouky
- 1 zarovnaná polévková lžíce droždí
- 1/2 lžičky soli
- 1 hrnek teplé vody
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- olivový olej navíc
Pizzová náplň
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1/2 hrnku čerstvých ostružin, rozmačkané (můžete použít mražené ostružiny)
- 1 hrnek strouhaného parmezánu
- 1 hrnek nastrouhané mozzarelly nebo švýcarského sýra
- 3/4 hrnku ricotty (můžete nahradit např. cottage sýrem)
- 1/2 hrnku celých čerstvých ostružin
- 1/4 hrnku nakrájené jarní cibulky
- špetka soli
- špetka pepře
- 2 – 3 polévkové lžíce nasekané čerstvé bazalky
Postup
Těsto na korpus
- Ve velké míse smíchejte 2 hrnky mouky, droždí a sůl. Přidejte teplou vodu a 2 lžíce olivového oleje. Důkladně promíchejte, vařečkou nebo tyčovým mixerem. Pokud je potřeba, přidejte trošku mouky.
- Pomocí rukou nebo mixeru hněťte těsto 6 až 7 minut.
- Rozdělte těsto na poloviny, přikryjte utěrkou a nechte 10 minut odpočinout.
Celá pizza
- Dejte předehřát troubu na 230 °C a formu na pizzu vyložte pečicím papírem, ten posypejte moukou.
- Připravte si těsto na korpus (viz výše). Pomocí prstů rozložte těsto na pečicí papír a roztáhněte ho do krajů.
- Jednou lžící olivového oleje pokapejte těsto a prsty ho rozetřete po celé ploše, obzvláště okraje.
- V misce pomocí vidličky rozmačkejte půl hrnku ostružin. Vidličkou vyberte dřeň (v misce nechte šťávu, tu můžete vypít) a rozetřete ji na těsto (jako byste na něj natírali omáčkou na pizzu).
- Ostružiny na těstu posypejte strouhaným parmezánem a mozzarellou nebo švýcarským sýrem.
- Na pizzzu umístěte kopečky ricotty pomocí lžíce. Posypejte celými ostružinami, nakrájenou jarní cibulkou, solí a pepřem.
- Až je trouba předehřátá, dejte pizzu ve formě do trouby. Pečte 8 – 10 minut nebo dokud nezačne horní část pizzy hnědnout.
- Vyndejte z trouby, posypejte nasekanou bazalkou, nakrájejte a podávejte