Rady a tipyRecepty
Připravte si svůj bylinkový olej
Máte rádi netradiční chutě? Vyzkoušejte domácí bylinné oleje.
Jaké bylinky a koření jsou vhodné k nakládání?
- bazalka, tymián, kopr, pažitka, česnek, rozmarýn, estragon, chilli papričky, máta, oregano
- kuličky pepře, semínka kmínu, kopru, fenyklu, anýzu, bobkový list
- použít můžeme i citron nebo zázvor
Jaké druhy olejů jsou vhodné k nakládání?
Záleží na vaší chuti – někdo má raději olej výraznější, někdo zase decentnější (tady vynikne více bylinka, kterou přidáte). V kuchyni se nejčastěji používá řepkový, slunečnicový (vhodný pro maceraci bylin je bio, nemá výraznou vůni a rychle vsakuje), olivový ale také rýžový (je téměř bez chuti, proto je pro tyto účely ideální).
Co ještě potřebujeme kromě oleje a bylinek?
Důležitá je vhodná nádoba, nejlepší je skleněná láhev s kvalitním uzávěrem. Plastová se nedoporučuje, olej může chytit nepříjemnou pachuť.
Obecné rady a postup jak připravit bylinkový olej
- Lahev si vyvaříme, abychom zlikvidovali bakterie.
- Vybrané bylinky opláchneme a necháme je zcela oschnout.
- Vložíme je do sklenice, můžeme je dát vcelku (proces bude trochu pomalejší, ale výsledný efekt hezčí pro oko) nebo je můžeme pokrájet (látky se tak uvolní rychleji a ve větším množství).
- Zalijeme olejem (bylinky musí být zcela ponořené, jinak hrozí plesnivění), uzavřeme, můžeme lehce zahřát ve vodní lázni, postavíme na teplé místo a necháme louhovat zhruba 3 – 4 týdny.
- Během této doby lahev občas protřepeme.
- Po uplynutí doby můžeme, ale nemusíme, olej přecedit přes plátýnko.
Některé recepty
- Základní bylinkový olej – 5 snítek bylinek dle chuti (jeden druh či směs), 500 ml oleje.
- Vanilkový olej – 10 vanilkových lusků, 300 ml oleje.
- Tymiánovo – citronový olej – čerstvý tymián, bio citron, bobkový list, barevný pepř celý, olivový nebo jiný rostlinný olej.
- Rozmarýnový olej – čerstvý rozmarýn, česnek, barevný pepř celý, chilli papričky, olivový olej.
- Bazalkový olej – 60 g sušené bazalky, 1 l olivového oleje.