Dům a zahradaRady a tipyZdraví

Plevel nemusí být jen neužitečný. Využijete jej i do salátů a doplníte díky němu vitamíny

Co je největším nepřítelem zahrady? Asi každý zahrádkář jednoznačně odpoví, že plevel. Většina z nás ani nezná otravnější práci, než klečet nad záhonky a vytrhávat tvrdohlavý plevel. Některé plevele však patří mezi docela chutné nebo alespoň velmi zdravé rostliny, které můžeme bez obav zahrnout i do svého jídelníčku. V podstatě si tak můžete trhání plevele zpříjemnit alespoň tím, že budete hledat ty nejpěknější lístky pro svůj večerní salátek plný vitaminů.

Plevel roste nejrychleji


Asi všichni zahrádkáři si občas postesknou nad tím jak, rychle a vytrvale plevel roste. Je ale pravdou, že ne všechny rostliny, které označujeme jako plevel, si takové označení opravdu zaslouží. Možná sice neprospívají zelenině na záhoncích, které berou živiny, ale vám mohou dodat pořádnou dávku vitamínů a trochu osvěžit váš klasický jídelníček. Některé plevelné rostliny můžeme využít jako léčivky, jiné do salátu, ale všechny se dají také úspěšně kompostovat a využít je k vytvoření nové a kvalitní zeminy. Zkuste využít zejména tyto druhy:

Pýr plazivý

Jedná se o jeden z nejúpornějších zahradních plevelů, který má ale překvapivě příjemnou, nasládlou chuť. Je jedlý a můžete si jej přidat do svého jarního salátku nebo jej použít jako ozdobu chleba se sýrem či pomazánkou. Velmi chutné jsou spodní konečky stébel. Oddenky pýru plazivého obsahují mnoho zdraví prospěšných látek, jako jsou slizové látky, saponiny, minerální soli, kyselinu křemičitou, organické kyseliny a vitaminy A a B. To vše můžete získat, když si občas tento plevel dopřejete k večeři.

Bršlice kozí noha

Jako zahradní plevel jej zahrádkáři znají jako velmi vytrvalou odrůdu, které je těžké se zcela zbavit. Její mladé listy, které raší téměř po celý rok, můžete využít ale také na přípravu různých chutných pokrmů – skvělý může být třeba špenát nebo nádivka. Bršlice obsahuje hodně vitaminu C i A, a také velké množství minerálů a rozhodně patří k těm rostlinkám, které si vaše tělo bude pochvalovat a ocení, že mu ji dopřáváte.

Popenec obecný

Popenec tvoří dlouhé oddenky, které se velmi rychle a invazivně šíří po celém pozemku. Je však třeba zmínit i to, že má nádhernou fialovou barvu květů. Také jsou skvělou potravou pro včely a další užitečný hmyz. Mladé listy jsou chutné a příjemné do salátu. Snadno nahradí petržel nebo jiné bylinky, které slouží ke zvýraznění chuti pokrmů.

Sedmikráska

Tuhle květinku zná ze zahrady asi každý a většina lidí ji ani nutně nepovažuje za plevel. Je totiž krásná a dotváří atmosféru luční zahrady. I ona se ale čas od času dokáže vetřít do záhonů, kde bere živiny zelenině. Sedmikráska vykvétá dokonce i během teplejšího zimního období a často je to první kytička, kterou na jaře najdeme. Sedmikrásky můžete bez obav jíst – a to všechny její části. Lístky můžete využít do salátů i pomazánek, výborné budou v tvarohové pomazánce, spolu s pažitkou, česnáčkem a dalšími bylinkami. Květy se často přidávají do salátů jako ozdoba, ale mohou hezky doladit třeba i dezerty. Sedmikrásky obsahují vitamin C, ale také důležité minerály jako vápník, hořčík a draslík.

Pampeliška

Opět dokážou utvořit nádherně rozkvetlý trávník, ale zahrádkáři je přeci jen nevidí rádi. Pampeliška je totiž dost invazivní a rychle se šíří po celé zahradě i po záhoncích. Listy pampelišky jsou chuťově výrazně nahořklé, proto se využívají jen velmi mladé lístky a vždy jenom v malém množství. Hodí se ale do zdravého salátu, protože obsahují stejné množství vitaminu C i draslíku.

Ptačinec prostřední

Ptačinec prostřední, nebo také žabinec, jak je asi známější, patří k dalším úporným a vytrvalým plevelům. Stačí jenom maličký kousek zapomenutý na záhoně a za chvíli se rozšíří po celém záhoně a bere živiny vaší zelenině. během dvou týdnů je opět o zábavu postaráno. Obsahuje ale například  velké množství železa, hodně vápníku a draslíku, a dokonce i velké množství vitaminu C.

ZDROJ: https://billyoh.com/extra/blog/garden/10-edible-garden-plants/

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button