Recepty
Nadýchané lívance se štědrou porcí Nutelly uvnitř
Ingredience
- 10 – 14 lžic nutelly
Suché ingredience
- 1½ hrnku hladké mouky
- 3 lžičky kypřícího prášku
- 4 lžíce krupicového cukru
- špetka soli
Mokré ingredience
- 1 vajíčko
- 1 hrnek + 2 lžíce mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu (volitelné)
Ostatní
- máslo na smažení
- jahody
Postup
Nutellová kolečka
- Vyložte plech pečícím papírem.
- Na plech dejte 2 lžíce nutelly a rozprostřete ji do pravidelného kruhu, přibližně 6 cm v průměru. Udělejte tolik koleček, kolik chcete mít palačinek.
- Dejte plech do mrazáku aspoň na hodinu.
- Jakmile budete chtít kolečka použít dále, vyndejte je z mrazáku a opatrně oddělte od papíru.
Lívance
- Umístěte suché ingredience do mísy a promíchejte.
- Udělejte doprostřed směsi malý důlek a přidejte do něj mokré ingredience. Zamíchejte jen potud, jakmile bude těsto hladké a bez hrudek.
- Rozpusťte půl lžičky másla a důkladně jím vymažte pánev pomocí papírového ubrousku.
- Vyndejte nutellová kolečka z mrazáku. Ideální je nejdřív vyndat 2, usmažit palačinky a pak znovu. Nutella rychle měkne.
- Na pánev nalijte 1/4 hrnku těsta a položte doprostřed nutellové kolečko. Poté přikryjte kolečko dalším těstem.
- Jakmile začnou být okraje lívance sušší a začnou se objevovat bublinky (tak za 2 minuty), otočte lívanec na druhou stranu. Smažte dozlatova.
- Servírujte s pokrájenými jahodami a třeba trochou smetany.