Na kávovar zapomeňte. Káva se dá připravit mnoha způsoby a chuťový zážitek vás překvapí
Dávno minuly doby, kdy vám na návštěvě dali na výběr maximálně mezi rozpustnou kávou a turkem. Trh s kávou se za poslední roky obrovských způsobem rozrostl a dnes si lidé vybírají nejen kvalitní kávu, ale volí také nejrůznější způsoby přípravy kávy. Chuť kávy je totiž velmi ovlivněna nejen kvalitou pražených zrn, ale právě také způsobem, kterým z těchto zrnek připravíme chutný horký nápoj.
U kávových zrn je především nutné dbát na to, aby byly správně upraženy. Příliš přepražená zrna jsou až nápadně tmavá a nedopražená zase výrazně světlá. Ani jedno není pro výslednou chuť kávy ideální. Zrnka by také měla být celá a namleta ideálně až před samotnou přípravou kávy, aby byl výsledný zážitek skutečně dokonalý.
Skladování a mletí
Podcenit byste neměli ani správné skladování kávy. Zrnka byste měli uchovávat chráněná před vzduchem, vlhkostí i výkyvy teplot. Dnes je možné koupit i speciální dózy, které zajišťují uchování chuti i aroma, ale každopádně platí, že když už pytlík otevřeme, je dobré kávu spotřebovat co nejdřív. Vyplatí se tedy kupovat spíše menší balení. V neposlední řadě záleží i na kvalitě mletí. Hrubě namletá káva má konzistenci mořské soli, středně hrubé namletí připomíná cukr krupici a jemné pak cukr moučku.
Ideální voda
Základ pro kávu sice tvoří kvalitní zrna, ale velký rozdíl udělá i voda. Ta by měla být ideálně měkká a filtrovaná. Oproti běžnému přesvědčení platí, že káva by se neměla zalévat vroucí vodou. Ideální teplota by měla být 92–95 °C, ale nápoj pak nechte ještě chvíli vychladnout. Mnoho lidí preferuje pít kávu skutečně horkou, ale nejvíce chuti ve filtrované kávě ucítíte, až když zchladne na asi 40–50 °C. Když káva chladne, přirozeně slábne její aroma a je méně hořká, ale vynikne naopak sladkost a acidita.
Dávno neplatí, že skvělou kávu si připravíte jen s pomocí kávovaru. Řada alternativních způsobů nabízí neméně intenzivní chuťový prožitek a někteří lidé jim dokonce dávají před běžným espresem přednost.
Džezva
Asi nejznámější a historicky nejstarší nádoba na přípravu kávy je džezva, neboli malá konvičku s rukojetí, která se naplní studenou vodou, k ní se přidá velmi jemně mletá káva a pomalu se zahřívá. Vlivem stále se zvyšující teploty káva postupně vzkypí. Poté ji odstavíte a jemně sklepnete dolů. Tento postup zopakujte přibližně třikrát a máte hotovo. Někteří lidé se v tomto způsobu přípravy vyloženě vyžívají a mají vlastní triky a tipy, jak dosáhnout skutečně dokonalého smyslového zážitku. I pokud to ale děláte poprvé, je velmi pravděpodobné, že se vám podaří vyrobit chutný nápoj, který uspokojí vaše chuťové pohárky.
Moka konvička
Velmi podobně vypadá tzv. moka konvička. Způsob přípravy je ale přeci jen odlišný. Středně umletou kávu je nutné dát do filtru ve střední části konvičky. Voda se nalije do spodní části a konvička se sešroubuje a utáhne. Poté ji postavíte na plotnu a necháte vařit. Během varu se vytvoří pára a ta ze spodní části prochází přes filtr s kávou do horní části nádoby, kde se opět přeměňuje na tekutinu, tentokrát už ale v podobě kávy.
French press
Oblíbený je v poslední době právě tento nástroj. Jde o nádobku s kovovým filtrem, která se používala ve Francii už za Napoleona a i dnes je stále populární. Dává se do ní hrubě mletá káva, která se zalije horkou vodou a po asi čtyřech minutách louhování se zatlačí pístem se sítkem ke dnu. Takto se oddělí kávová sedlina a vy si kávu přelijete do hrníčků.
Dripper
Jestliže jste vždy byli zastánci pravého turka, pak je pro vás právě dripper tou nejlepší variantou. Příprava je velmi rychlá a jednoduchá, ale výsledný nápoj je stále velmi chutný a kvalitní. Většinou se jedná o plastový, skleněný nebo keramický trychtýř, který se postaví na hrnek. Do něj se vloží papírový filtr a hrubě namletá káva, která se zalije vodou o teplotě 93 až 94 °C. Během několika minut káva překape do šálku a máte hotovo.
Chemex, aeropress a spol.
A stále nekončíme. Zdálo by se, že způsobů přípravy je nespočet, ale je jich ještě daleko více. Pro opravdové fajnšmekry se hodí například chemex nebo stále oblíbenější aeropress. Princip extrakce kávy je u většiny velmi podobný, ale liší se například hrubost mletí nebo teplota vody. Pro mnohé lidi je navíc příprava kávy jakousi společenskou záležitostí, kterou si chtějí náležitě užít, a tyto způsoby jim to dobře umožňují. Můžete zkoušet a experimentovat a možná sami přijdete na nějaký zlepšovák.
Další úrovní přípravy kávy je pak tzv. latte art, tedy schopnost s pomocí mléka a mléčné pěny vykouzlit na kávě něco zajímavého a hezkého. K tomu však většinou potřebujete velmi kvalitní šlehač na mléko nebo trysku s horkou párou.