Rady a tipyReceptyZdraví

Milujete houby? Vyzkoušejte shiitake, které si můžete i vypěstovat doma

Možná jste už slyšeli o japonských houbách shiitake. Mají mimořádné chuťové vlastnosti a také velmi hezky voní, ale co je nejdůležitější – nabízí také úžasné léčivé účinky na lidské zdraví. Houba shiitake se česky nazývá také jako houževnatec jedlý, ale možná jste netušili, že tato chutná houba se dá také vypěstovat v domácím prostředí. Poradíme, jak na to a co si z hub můžete uvařit za dobroty.

Houba shiitake se právem připrovnává k perle mezi houbami a hovoří se o ní jako o zázračném elixíru života. Má mnoho léčivých účinků, které dovedou předčit také oceňovanou hlívu ústřičnou. Pochází z jihovýchodní Asie, u nás volně v přírodě neroste, ale nic nebrání tomu, aby se vám ji podařilo vypěstovat doma.

Které léčivé účinky můžete čekat?

  • Dovede podpořit imunitu a obranyschopnost organismu.
  • Chrání před vznikem nádorového onemocnění.
  • Účinně snižuje hladinu cholesterolu.
  • Bojuje proti arterioskleróze a chorobám srdce a cév.
  • Je zdrojem vitaminů B12 a D2.

Skvěle také nahradí masité pokrmy, takže se hodí i pro každého, kdo by rád chtěl část masité stravy nahradit něčím jiným.

Jak využít shiitake při vaření?

Díky chuťovým vlastnostem se tato houba může snadno stát součástí vašeho jídelníčku. Houbu můžete upravovat všemi běžnými způsoby a má velmi silné, česnek připomínající aroma, takže dovede pokrmy velmi dobře ochutit.

Hodí se také perfektně na sušení, protože tím se její aroma ještě zintenzivňuje. Snadno ji můžete dusit, smažit, grilovat, fritovat, zapékat a případně i udit. Díky tomu získáte silnou houbovou chuť i při relativně malém množství houby.

Dušené shiitake jsou ideální k přípravě salátů, například s rajčaty, hlávkovým salátem nebo se zelím. Houby se dají také obalovat podobně jako řízky nebo je lze smažit ochucené pouze kmínem a solí. K dochucení se hodí použít také jen obyčejný olej, česnek, sůl nebo citronovou šťávu.

Domácí pěstování shiitake

Existují dvě varianty, je jen na vás, kterou zvolíte. Pokud jste ale začátečník, je možná lepší dát přednost druhé variantě, která je přeci jen spolehlivější a nevyžaduje tolik úsilí.

  • Tu složitější, kdy nakoupíte pouze samotnou sadbu, jejíž cena se pohybuje kolem 150 až 190 Kč za 250 ml. Následně si musíte nachystat také vhodný substrát, jímž mohou být piliny listnatých dřevin, drcená kukuřičná vřetena či drcená sláma. Tento substrát se musí vhodně tepelně ošeřit, následně se vlhký naočkuje koupenou sadbou a umístí se do mikrotenového nebo polyetylenového sáčku, kde by sadba měla při teplotě kolem 28 °C asi 2 měsíce růst. Poté se pytlík prořízne a dá se do chladnějších prostor, kdy poté je možné sklízet úrodu.
  • Druhá varianta je jednodušší. Stačí koupit blok, substrát s už naočkovaným a prorostlým podhoubím. Ten je uzavřen v plastovém obalu a bez dalšího jej můžete využít k zahájení domácího pěstování. 3kg blok koupíte za cenu kolem 200 Kč. Jak postupovat? Blok vydělejte z obalu a postavte na místo, kde bude vystaven světlu minimálně 8 hodin denně. Není však vhodné dávat jej na přímé slunce. Udržujte dostatečnou vzdušnou vlhkost, ideálně aspoň 90 %. To je v běžném bytě téměř nemyslitelné, takže je dobré blok umístit například do terária, akvária nebo jiné skleněné nádoby. Houbám pak stačí zajistit teplotu mezi 10 a 22 °C. Plodnice se dají začít odřezávat asi po týdnu.

Kde se dá shiitake sehnat?

Na internetu snadno najdete vícero e-shopů, které se specializují na prodej plodnic různých hub. Přečtěte si ale recenze, zda je firma spolehlivá a zda prodává skutečně kvalitně produkt.

Co si uvařit?

Zkuste tento snadný recept, který si určitě zamilujete.

Budete potřebovat:

  • 500 g kuřecích nebo krůtích prsíček
  • 10 velkých hub shiitake
  • olej
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce červeného vína
  • 2 lžičky cukru
  • Koření dle chuti

Maso nakrájejte na tenké plátky nebo nudfličky. Houby nasekejte na kostičky. Do plátků masa zabalte nasekané houby, srolujte je a napichujte na jehlu jako na špíz. Tyto špízky poté opečte na oleji, následně přidejte sójovou omáčku, víno, cukr a další koření dle chuti. Opékejte maximálně 4 až 5 minut. Podávejte nejlépe s rýží a zeleninovým salátem a užijte si skvělou chuť tohoto pokrmu. Uvidíte, že si houby zamilujete a získáte velmi kvalitní surovinu, která navíc podpoří i vaše zdraví a kondici.

ZDROJ: https://grocycle.com/how-to-grow-shiitake-mushrooms/
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: Bluebird Provisions: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/houby-jedly-drevena-miska-houby-shiitake-6141474/

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button