Napadov.cz

Chutná vaše jídlo podivně? Na vině může být nevhodný úklid

Zdá se vám, že jste v poslední době jakoby přišli o kuchařský um? Doma připravené jídlo tak nějak nechutná, jak by mělo? Problém možná nebude špatný recept nebo nedostatečné kuchařské umění. Je pravděpodobné, že chybu děláte někde úplně jinde – při úklidu! Jak je to možné? Čtěte dále a dozvíte se víc.

Odkládáte čištění trouby

Ruku na srdce, kdy jste naposledy vyčistili troubu? Už si ani nevzpomínáte? Možná je problém právě v tomto. Ať už se snažíte sebevíc, občasnému ukápnutí jídla nebo tekutin v troubě se prostě nelze vyhnout. Troška těsta, šťáva z masa nebo tuk… to vše zůstává na stěnách nebo spodní části trouby a a při každém dalším pečení se jen a jen více zapéká a vytváří nelibý zápach. A v tomto prostředí pak připravujete i další jídla. Není divu, že je jejich chuť – jak to říct – zvláštní. Dříve než začnete s dalším receptem, věnujte pozornost vaší troubě a dopřejte jí pořádnou očistu.

Používáte příliš mnoho prostředků do myčky

Čím víc prostředku na mytí nádobí, tím čistší nádobí? Nebo to neplatí? Bohužel, není to tak úplně pravda. Používáte-li více prostředku, než je doporučeno, vaše myčka pravděpodobně nezvládne všechen řádně smýt. Ten pak bude ulpívat na nádobí a zanechá na něm nepříjemnou pachuť, kterou v jídle zaručeně ucítíte. A co víc, je zřejmé, že chemické prostředky na mytí nádobí nebudou úplně zdravotně nezávadné. Takže pro příště se již přesně držte dávkovacích instrukcí.

Dáváte do myčky i drtič na česnek

Pokud existuje ve světe potravin nějaká opravdu výrazná chuť, která jen tak nezmizí, pak je to jistě česnek. Proto si asi dokážete představit, že ani vaše myčka si s ní ne vždy dokáže poradit. Drtič na česnek je každopádně lepší mýt v ruce. Zabráníte tak přenosu česnekové chuti na ostatní nádobí.

Zanedbáváte mytí plastových krabiček

Možná jste si všimli, že když do plastových krabiček uložíte rajčatovou omáčku nebo třeba guláš, jen těžko se budete zbavovat načervenalé barvy. Je to tak protože plast snadno absorbuje barvy. A stejně dobře absorbuje i chutě a vůně. Pokud si tedy s krabičkou nedáte pořádnou práci a nevydrhnete ji, zůstane v ní cítit chuť a aroma předešlého pokrmu, které rozhodně ovlivní to, co budete v krabičce ukládat nyní. Proto v žádném případě nestačí plastovou krabičku vypláchnout, ale raději pořádně vydrhnout kartáčkem a dezinfekčním prostředkem.

Váš gril potřebuje očistu

Už se těšíte na letní party na zahradě s grilováním? Kdo by se netěšil? Dejte si pozor, abyste nebyli z výsledku nakonec zklamaní. Máte-li na grilu připečené zbytky masa nebo tuku a přes zimu se na ně ještě usadil prach, asi tušíte, že to není ideální prostor pro přípravu vynikajícího jídla. I když je to značně neoblíbená práce, věnujte očistě svého grilu trochu čas a jistě se vám to bohatě vrátí.

Kávovar potřebuje odvápnit

Nechutná vaše káva jako dřív? Možná to není kvalitou zrn, které kupujete, ale spíše vaším přístrojem. Kávovary jsou velice náchylné ke vzniku vápenatých usazenin. Ty se pak při každém použití dostávají do kontaktu s vaší kávou a ta zaručeně nemůže chutnat dobře. Některé přístroje samy hlásí, když potřebují vyčistit, ale jiné si musíte pohlídat samy. Pro jistotu mějte doma vždy připravený vhodný prostředek, aby si návštěva nemusela stěžovat na špatnou kávu.

Pokud tedy bojujete s neúspěchy v kuchyni, zamyslete se nejprve, zda není problém spíše ve vašem úklidu. Ale pokud i před snaživý úklid nezaznamenáte změnu, je možná načase pořídit si kuchařku nebo si zaplatit kurz vaření. Inu, žádný učený z nebe nespadl.

Jana Horká

Jana Horká

Zajímám se o sport, cestování a zdravý životní styl. Baví mě zjišťovat novinky ze světa alternativních metod ve zdravotnictví, kosmetickém průmyslu i domácnosti a ráda se o tyto tipy dělím i s dalšími čtenáři.

Psaní článků a předkladům se věnuji přibližně 7 let a stále hledám nové cesty, jak se v této profesi zdokonalovat. Ve volném čase objevuji nová místa po světe, trávím čas v přírodě a s přáteli a snažím se udržovat v dobré kondici. Občas si sice neodpustím sladký zákusek, ale baví mě experimentovat v kuchyni a hledat způsoby, jak nahrazovat rafinované cukry a nezdravé tuky za kvalitní přírodní suroviny.


Přidat komentář

Spolupracujeme