Spolupráce

Microgreens, jako luxusní doplněk stravy

Možná jste se teprve nedávno dozvěděli o microgreens a teď jste zvědaví, proč jsou lidé tak nadšení z těchto malých jedlých rostlin. Nebo možná už víte, že microgreens jsou skvělým způsobem, jak do vaší stravy přidat více rostlinných živin, ale nejste si jisti, kde a jak s nimi začít.

Microgreens lze buď zakoupit, nebo pěstovat doma. Když si je koupíte v obchodě, téměř jistě za ně zaplatíte více a navíc nebudou tak čerstvé nebo výživné jako ty, které si sami vypěstujete. Což mimochodem neplatí u nás na rostlinnavyroba.cz, jelikož s naší „chlazenou“ dopravou se k vám mikro rostlinky dostanou úplně čerstvé, jako by byly právě vypěstované na vašem parapetu.

Doufáme, že na konci tohoto článku se nám podaří vám vysvětlit, o čem mikrozelenina je, ale také vám poskytneme několik tipů a rad, abyste si mohli začít užívat všechnu čerstvost a nutriční přidanou hodnotu, kterou tato zelenina nabízí.

Co jsou Microgreens?

Podle stupně vývoje jedlé rostliny jí dáváme příslušný název. Někdy je jíme jako zrníčka (slunečnicová), některé jíme hned poté, co vyklíčí a ještě předtím, než se jim vyvinou listy (klíčky), a pokud je necháme růst o něco déle (obvykle 1-2 týdny), pak se tyto malé rostlinky stanou tím, co je běžně označované jako microgreens.

Microgreens se obvykle sklízejí poté, co vytvoří listy.

Jaké jsou zdravotní výhody microgreens

Microgreens jsou neuvěřitelně bohaté na živiny – což znamená, že jsou koncentrovanými zdroji vitamínů, minerálů a antioxidantů. Ve srovnání se svými dospělými protějšky obsahují až 40 x více vitamínů a širší spektrum antioxidantů.

Microgreens je vhodné jíst syrové, což jim pomáhá zachovat si živiny, protože vysoké teplo při vaření může zničit enzymy, vitamíny a fytonutrienty.

Je to proto, že semeno samo o sobě obsahuje všechny živiny, které rostlina bude potřebovat k růstu, takže konzumace microgreens brzy po vyklíčení vede ke konzumaci zeleniny bohaté na živiny.

Některé běžné vitamíny a minerály, které najdete v microgreens, zahrnují:

Ve výzkumné studii mikrozeleniny měly červené zelí, koriandr, granátový amarant a zelená ředkev daikon nejvyšší koncentrace vitamínu C, vitamínu A, vitamínu K a vitamínu E, v tomto pořadí.

Microgreens mají čtyřikrát až 20 krát více živin než dospělé rostliny. Jedna unce mikrogreen směsi brokolice, kapusty a zelí obsahuje množství sulforafanu, které se nachází v 1 kilogramu syrové brokolice. Bylo také prokázáno, že sulforafan zmírňuje příznaky spojené s poruchou autistického spektra.

Minerály jsou pro člověka důležité a nezbytné živiny. Nedávné studie naznačují, že microgreens jsou vynikajícím zdrojem minerálů. Microgreen brokolice vypěstovaný na kompostu měla 1,15 až 2,32krát více minerálů, včetně fosforu, draslíku, hořčíku, manganu, zinku, železa, vápníku, sodíku a mědi, než její zralý protějšek.

Microgreens jsou také skvělým zdrojem prospěšných rostlinných sloučenin, jako jsou antioxidanty.

Jaký je nejlepší způsob pěstování Microgreens?

Existují dva způsoby, jak pěstovat microgreens doma. Prvním z nich je jejich pěstování pomocí půdy. Zde jsou jeho klady a zápory:

  • ke klíčení nepotřebuje misku nebo květináč s víčkem, aby zachytilo vlhkost
  • nízká počáteční investice
  • půda může dělat při sázení nepořádek
  • práce se zasazováním
  • je třeba zalévat každý den

Dalším způsobem, jak pěstovat microgreens doma, je použití pěstebních rohoží. Zde jsou jeho klady a zápory:

  • mnohem méně nepořádku než půda
  • k dispozici je spousta materiálových možností – nejlepší materiál je juta – ekonomický, plně biologicky rozložitelný a obnovitelný
  • v závislosti na typu rohože mohou být dražší než zemina (i když tomu tak není vždy)

Jutové rohože se namočí do vody, umístí se buď do mělkého podnosu, nebo na síto nad vodní nádrží, a navrch se obvykle nasadí víčko, aby se usnadnilo klíčení, protože semena jsou nahoře vystavena vzduchu.

Jak můžeme jíst microgreens?

Existuje mnoho způsobů, jak jíst microgreens. Ve skutečnosti, protože jsou velmi univerzální, lze je začlenit do téměř jakéhokoli jídla, na které si vzpomenete.

  • Saláty
  • Sendviče
  • Zdobení nápojů
  • Koření do polévky
  • Odšťavnit je
  • Přidání k smaženým pokrmům

Kde microgreens zakoupit?

Farmářské trhy mohou být skvělým místem, kde začít při hledání microgreens. Tyto místní trhy mají širokou škálu místně pěstovaných, organických a speciálních produktů a potravinářských produktů.

Dalším místem k nalezení microgreens mohou být farmy. Mnoho hobby farem si zřídí stánek pro prodej přebytečné produkce a tyto stánky mohou být skvělým místem k nalezení microgreens. Po celém světě se začínají objevovat farmy, které výhradně pěstují a prodávají microgreens. Někdy lze tyto farmy nalézt prostřednictvím místních skupin na Facebooku.

Lidé najdou microgreens prodávané v obchodech s potravinami. Microgreens se obecně prodávají sklizené v nádobách. Lze je zakoupit jako jednu odrůdu nebo jako mix obsahující 2-10 různých druhů. Oba jsou vynikající volbou; kontejnery se vyměňují podle potřeby, aby byly doplňky čerstvé.

Živé microgreens zakoupené na farmářském trhu, lze udržovat na kuchyňské lince s trochou slunce a každodenním zaléváním. Nakrájené microgreens by měly být skladovány v lednici.

Nákup microgreens je možný i online, protože většina pěstitelů bude mít webové stránky nebo alespoň stránku na Facebooku, kde se mohou spojit se zákazníky.

Jak tedy microgreens chutnají?

Microgreens chutnají různě v závislosti na odrůdě, ale svou chutí a strukturou jsou nejblíže mladé zelenině.

  • Vojtěška – jemná, ořechová, křupavá, hrášková chuť;
  • Amarant – řepná, zemitá chuť;
  • Rukola – oříšková, pepřová, pikantní;
  • Bazalka, citronová, intenzivní, lehce sladká, pikantní;
  • Řepa – zemitá, podobná řepě, ale jasnější/čerstvější, zemitá;
  • Brokolice – jemná, křupavá, hutná, lehce nahořklá, jako brokolice;
  • Pohanka – křupavá, svěží zelená, chuť podobná hlávkovému salátu, jemná sladkost, při delším pěstování někdy lehce nakyslá nebo kyselá;
  • Bok Choy/Pak Choi – jemná, zemitá, lehce sladká, šťavnatá;
  • Mrkev – podobně jako mrkev;
  • Květák – jemný, pepřový;
  • Jetel – jemně zemitý, ořechový, křupavý, šťavnatá, jako koriandr, chuť podobná celeru, silná, citrusová;
  • Daikon Radish – intenzivní svěží kořenitá chuť;
  • Řeřicha – pepřová, kyselá;
  • Kedlubna fialová – jemná, sladká, lehce kořenitá, brokolicová chuť, ale jemnější;
  • Hořčice – sladká, jemně pikantní;
  • Petržel – jemná petrželová chuť, osvěžující, šťavnatá.

Zdroj: katalogbylinek.cz , https://agresearchmag.ars.usda.gov/2014/jan/greens
Zdroj obrázku: Pixabay

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button