Lívancový recept Jejího Veličenstva Alžběty II si zamilujete i Vy…
I když si nemůžete dovolit žít jako britská královská rodina, můžete si dovolit stejně dobře vařit! Představujeme vám recept samotné Alžběty II, který roku 1960 naservírovala tehdejšímu prezidentovi USA Dwightu Eisenhowerovi a jeho ženě Minnie ve svém pobytu v Balmoralu. Tyto skotské lívance chutnají opravdu královsky…
Prezident a jeho paní byli prý lívanci nadšeni a sama královna jim slíbila zaslání receptu. To také učinila a tak je v národním archivu recept přístupný dodnes. Dopis začíná takto: „Vážený pane prezidente, pročítám dnešní noviny a narazila jsem i na článek o grilování křepelek – to mi hned připomnělo, že jsem vám slíbila recept na lívance, které jsme spolu pojedli v Balmoralu“…
Kromě ingrediencí a postupu připsala také královna své osobní tipy např. doporučuje podávat s cukrem a javorovým sirupem. O tom, jak jsou dobré se ale můžete přesvědčit sami pomocí níže uvedeného receptu – přejeme vám dobrou chuť!
Ingredience:
- 4 čajové šálky mouky
- 4 lžíce cukru krupice
- 2 čajové šálky mléka
- 2 celá vejce
- 2 lžíce jedlé sody
- 3 čajové lžičky smetany
- 2 čajové lžičky rozpuštěného másla
A jak na to?
- Utřeme vejce s cukrem a polovinou mléka. Přidáme mouku a spolu se zbytkovým mlékem vše řádně promícháme. Poté vmícháme sodu a smetanu a nakonec i rozpuštěné máslo.
- Poté už pokračujeme jako s klasickými lívanci. Královna v receptu píše, že je převrací ve chvíli, kdy se začnou na povrchu objevovat bubliny.
- Podáme s cukrem, javorovým sirupem anebo s melasou!
*pozn. čajový šálek se rovná asi polovině běžného hrníčku