Recepty
Jemná ledová káva bez vaření
Tuto ledovou kávu bez vaření je potřeba připravit den předem, a to tak, že se nechá zrnková káva vyluhovat přes noc, potom se přecedí a vznikne koncentrát. Ten se pak může v chladu skladovat až 1 měsíc a lze z něj připravit jak ledovou, tak horkou kávu.
Ingredience
- 1 hrnek mleté kávy
- voda
- sirup, cukr nebo sladidlo (není nutné)
- mléko (klasické, sojové, kokosové či mandlové)
- velká uzavíratelná sklenice (objem asi 1 litr)
- trychtýř
- hluboké sítko na čaj s víčkem nebo kávový filtr a cedník (podle zvoleného způsobu přípravy)
Postup
Koncentrát na ledovou kávu bez vaření lze připravit dvěma různými způsoby.
1. způsob: Použití čajového sítka
- Do sklenice dejte sítko a nalijte do sklenice vodu. Vodní hladina by měla být o něco výše než dno sítka. Do sítka nasypejte 1 hrnek mleté kávy. Doporučujeme k tomu použít trychtýř.
- Do sítka s kávou pomalu nalijte vodu. Pokud se sítko naplní, lehce kávu promíchejte, aby voda mohla stékat dolů.
- Nádobu uzavřete a v pokojové teplotě nechte luhovat asi 12 hodin.
- Vyjměte sítko s kávou. Ve sklenici zůstanou asi 3 hrnky koncentrátu.
2. způsob: Použití filtru a cedníku
- Do sklenice nasypejte hrnek mleté kávy. Nalijte do sklenice vodu. Promíchejte lžící a případně doplňte vodu (měla by být až po okraj).
- Sklenici uzavřete víčkem a nechte v pokojové teplotě luhovat asi 12 hodin.
- Nachystejte si druhou sklenici. Do trychtýře vložte cedník s kávovým filtrem a kávu přes něj přeceďte.
Samotná příprava ledové kávy z koncentrátu
- Sklenici nebo džbánek naplňte kostkami ledu.
- Do poloviny sklenice nalijte kávový koncentrát.
- Druhou polovinu dolijte vodou nebo mlékem.
- Pokud chcete, ochuťte si kávu sirupy nebo oslaďte cukrem, medem či sladidlem.