Jak pít zapálený alkohol?
Drinky v podobě rozpáleného alkoholu rozproudí i tu nejtvrdší zimní párty. Flambované neboli planoucí koktejly se před podáváním zapalují jen na okamžik, i když se najdou otrlí chlapi, kteří si s ohněm rádi hrají. Jak pít zapálený alkohol?
Správná panáková sklenička
Dokonalé panákové skleničky jsou ty, ze kterých se dá „vystřelit sud“, tedy vypít celý nápoj najednou. Mohou mít různé tvary – zaoblené, hranaté, dělící a zužující se. Neměly by být na nožičce. Zajímavou nabídkou jsou nádobí typu Roly-Poly – vrstvené panáky jako je B-52 mohou být vizuálně ještě efektivnější. Nejdůležitější vlastností, kterou by sklenice měla mít – panák bývá velmi barevný nebo vícebarevný – je bezvadně čisté a průhledné sklo, ze kterého je vyrobeno.
V některých barech najdete v nabídce shot sety, které popíjíte jeden po druhém. Je to docela atraktivní způsob, jak je podávat! Aby ale barevné panáky při takovéto konzumaci neškodily, vyplatí se složení přepočítat na počet sklenic a smíchat je dohromady tak, aby v nich v součtu nebylo více než 50 ml silného alkoholu. Některé z nich, jako například Kamikaze, se výborně popíjejí jeden po druhém. Jiné, jako B52, je lepší si vychutnat a chvíli ochutnat všechny vrstvy v ústech.
Příprava B-52
Tajemstvím vícevrstvých panáků, jako je právě B-52, je správné pořadí nalévání tekutin do sklenice, nejlépe pomalu a konvexní stranou lžičky. Úplně dole by měl být ten nejhustší, tedy nejtěžší, tekutý a lehčí a tenčí nahoře. Pokud je těžké odhadnout váhu podle oka, můžete zvážit obsah plné sklenice s každou jednotlivou přísadou. Sirupy jsou obvykle nejtěžší, zatímco krémy a pěny jsou nejvzácnější.
Panák B-52 se skládá z: likéru Kahlúa, Baileys a pomerančového likéru Grand Marnier.
Naplňte sklenici do třetiny kahlúou. Jemně přes „břicho“ lžičky přidejte Bailey’s, abyste vytvořili dvě samostatné vrstvy. Sklenici doplňte třetí vrstvou Grand Marnier. Pokud je grand marnier studený, pokapejte vršek pár kapkami rumu Bacardi.
Jak správně zapálený alkohol pít?
Aby se nápoj rozhořel, dejte navrch trochu slivovice nebo rumu a poté zapalte.
Do tekutiny – dávejte pozor, abyste se nespálili je potřeba rychle vložit dlouhé brčko a pak vše celé vypít najednou. Posypání ohně skořicí je speciální barmanský trik, díky kterému se objeví efektní jiskry. Všechny tyto činnosti je nutné provádět s náležitou péčí a především – před konzumací prvního panáku!
Zdroj fotografií: fotobanka Envato Elements