Došly vám vejce nebo třeba droždí? Žádný problém, takhle je snadno nahradíte
![](https://napadov.cz/wp-content/uploads/2021/03/egg-944495_1920-780x405.jpg)
Rádi byste se pustili do pečení, ale nejste si jisti, zda vám nechybí všechny potřebné suroviny? Může se to stát – ne vždy máte ve spíži kypřicí prášek, droždí nebo třeba čerstvá vejce. Máte dvě možnosti – buď vyrazíte do obchodu, anebo vyzkoušíte tyto snadné triky, jak suroviny při pečení nahradit.
Kypřicí prášek do pečiva
Do většiny moučníků i pečiva potřebujete kypřicí prášek do pečiva. Je to proto, že dodává těstu nadýchanost a kyprost a máte jistotu, že se vám těsto v troubě nesrazí a po upečení bude lahodné a vláčné.
Co ale dělat, když jej doma nemáte? Není třeba zoufat, naštěstí existuje spolehlivá náhrada. Jednou z nich je jedlá soda. Jen dejte pozor na to, že má daleko silnější účinek než kypřicí prášek. Do těsta ji tedy rozhodně nepřidávejte v poměru 1:1, ale spíše 1 lžičku sody na 3 lžičky kypřicího prášku. Soda bude ještě lépe reagovat v kyselém prostředí, proto k ní můžete na zvýšení účinku přidat citronovou šťávu, ocet, kefír či jinou kyselou potravinu.
Nemáte ani sodu? Ani to nemusí být problém – podobně dobře může posloužit opravdu dotuha vyšlehaný bílek, do něhož před šleháním přidáte špetku soli a ledovou vodu (1 lžíci na 1 bílek). I ten dokáže zajistit, že těsto bude skutečně nadýchané a i při pečení vyskočí. Do těsta jej ale vmíchávejte velmi opatrně, abyste jeho nadýchané bublinky horečnatým mícháním zcela nezničili.
Poslední záchranou může být i jen obyčejná sodovka. I ta dokáže těsto prokypřit a dodat mu lehkost a nadýchanost. Přidejte přibližně 3 lžíce sodovky dle hustoty a potřeb těsta.
Vejce
Přihrádka na vejce v lednici zeje prázdnotou? To by mohl být za normálních okolností velký problém a zcela zásadní překážka v možnostech pečení. Pokud ale znáte tyto triky, není to problém.
Chybějící vejce snadno nahradíte například škrobem – ať už kukuřičným nebo bramborovým. Jednu lžíci škrobu rozmíchejte v 1 dl vody. Získáte tak náhradu za 2 vejce.
Podobně skvěle funguje také instantní droždí. Postačí vám, když smícháte 1 sáček droždí s 2 dl horké vody. Vše řádně promíchejte a vejce v těstě už řešit nemusíte.
Dají se využít i různá semínka. Asi nejlepší jsou chia semínka – budete potřebovat 2 lžíce na 1 dl vody, rozmixujete je a necháte nabobtnat. Chia semínka mají totiž úžasnou vlastnost nasát do sebe tekutinu a vytvořit gelovitou hustou konzistenci, která může skvěle nahradit právě vejce. Stejně dobře poslouží také mletá lněná semínka, která mají podobné vlastnosti. Smíchejte 1 lžíce se 3 lžícemi vody, nechte krátce nabobtnat, rozmíchejte a můžete přidat do těsta.
Chybí vám vejce, ale naopak máte prášek do pečiva? Pak i ten vám pomůže nedostatek vajec vyřešit. Připravte si směs z 1 lžičky prášku, 1 lžíce vody a 1 lžíce oleje. Takto nahradíte v receptu jedno vejce,
Jestliže připravujete sladký pokrm, můžete vejce nahradit i velmi zralým banánem v poměru jedna ku jedné. Naopak do masných a slaných pokrmů lze nastrouhat syrové brambory, které také díky obsahu škrobu dokážou vejce dobře nahradit. Na 1 vejce budete potřebovat přibližně 2-3 lžíce nastrouhaných syrových brambor.
Droždí
Občas v kuchyni dojde i droždí nebo jej jednoduše v obchodech neseženete. To bývá celkem běžný problém a obíhat kvůli tomu různé supermarkety je rozhodně ztrátou času. Poradíte si i bez něj.
Máte-li doma chlebový kvásek, přidejte ho místo droždí, a to klidně i do sladkých jídel. Na chuti to nijak nepoznáte a budete mít jistotu, že těsto skutečně dobře nakyne a bude kypré a bohaté.
Připravit si můžete do zásoby i takzvané „nouzové droždí“. Jak na to? Budete potřebovat 250 g brambor uvařených ve slupce, které rozšťoucháte a s vodou smícháte na hustou kaši. K této směsi poté přidejte 1 lžíci cukru, zakryjte hrnec pokličkou a nechte 24 hodin odstát. Na závěr ke směsi přilijte 1 lžíci piva a nechte opět 24 hodin v klidu.