Dům a zahradaRady a tipy

Došly vám vejce nebo třeba droždí? Žádný problém, takhle je snadno nahradíte

Rádi byste se pustili do pečení, ale nejste si jisti, zda vám nechybí všechny potřebné suroviny? Může se to stát – ne vždy máte ve spíži kypřicí prášek, droždí nebo třeba čerstvá vejce. Máte dvě možnosti – buď vyrazíte do obchodu, anebo vyzkoušíte tyto snadné triky, jak suroviny při pečení nahradit.

Kypřicí prášek do pečiva

Do většiny moučníků i pečiva potřebujete kypřicí prášek do pečiva. Je to proto, že dodává těstu nadýchanost a kyprost a máte jistotu, že se vám těsto v troubě nesrazí a po upečení bude lahodné a vláčné.

Co ale dělat, když jej doma nemáte? Není třeba zoufat, naštěstí existuje spolehlivá náhrada. Jednou z nich je jedlá soda. Jen dejte pozor na to, že má daleko silnější účinek než kypřicí prášek. Do těsta ji tedy rozhodně nepřidávejte v poměru 1:1, ale spíše 1 lžičku sody na 3 lžičky kypřicího prášku. Soda bude ještě lépe reagovat v kyselém prostředí, proto k ní můžete na zvýšení účinku přidat citronovou šťávu, ocet, kefír či jinou kyselou potravinu.

Nemáte ani sodu? Ani to nemusí být problém – podobně dobře může posloužit opravdu dotuha vyšlehaný bílek, do něhož před šleháním přidáte špetku soli a ledovou vodu (1 lžíci na 1 bílek). I ten dokáže zajistit, že těsto bude skutečně nadýchané a i při pečení vyskočí. Do těsta jej ale vmíchávejte velmi opatrně, abyste jeho nadýchané bublinky horečnatým mícháním zcela nezničili.

Poslední záchranou může být i jen obyčejná sodovka. I ta dokáže těsto prokypřit a dodat mu lehkost a nadýchanost. Přidejte přibližně 3 lžíce sodovky dle hustoty a potřeb těsta.

Vejce

Přihrádka na vejce v lednici zeje prázdnotou? To by mohl být za normálních okolností velký problém a zcela zásadní překážka v možnostech pečení. Pokud ale znáte tyto triky, není to problém.

Chybějící vejce snadno nahradíte například škrobem – ať už kukuřičným nebo bramborovým. Jednu lžíci škrobu rozmíchejte v 1 dl vody. Získáte tak náhradu za 2 vejce.

Podobně skvěle funguje také instantní droždí. Postačí vám, když smícháte 1 sáček droždí s 2 dl horké vody. Vše řádně promíchejte a vejce v těstě už řešit nemusíte.

Dají se využít i různá semínka. Asi nejlepší jsou chia semínka – budete potřebovat 2 lžíce na 1 dl vody, rozmixujete je a necháte nabobtnat. Chia semínka mají totiž úžasnou vlastnost nasát do sebe tekutinu a vytvořit gelovitou hustou konzistenci, která může skvěle nahradit právě vejce. Stejně dobře poslouží také mletá lněná semínka, která mají podobné vlastnosti. Smíchejte 1 lžíce se 3 lžícemi vody, nechte krátce nabobtnat, rozmíchejte a můžete přidat do těsta.

Chybí vám vejce, ale naopak máte prášek do pečiva? Pak i ten vám pomůže nedostatek vajec vyřešit. Připravte si směs z 1 lžičky prášku, 1 lžíce vody a 1 lžíce oleje. Takto nahradíte v receptu jedno vejce,

Jestliže připravujete sladký pokrm, můžete vejce nahradit i velmi zralým banánem v poměru jedna ku jedné. Naopak do masných a slaných pokrmů lze nastrouhat syrové brambory, které také díky obsahu škrobu dokážou vejce dobře nahradit. Na 1 vejce budete potřebovat přibližně 2-3 lžíce nastrouhaných syrových brambor.

Droždí

Občas v kuchyni dojde i droždí nebo jej jednoduše v obchodech neseženete. To bývá celkem běžný problém a obíhat kvůli tomu různé supermarkety je rozhodně ztrátou času. Poradíte si i bez něj.

Máte-li doma chlebový kvásek, přidejte ho místo droždí, a to klidně i do sladkých jídel. Na chuti to nijak nepoznáte a budete mít jistotu, že těsto skutečně dobře nakyne a bude kypré a bohaté.

Připravit si můžete do zásoby i takzvané „nouzové droždí“. Jak na to? Budete potřebovat 250 g brambor uvařených ve slupce, které rozšťoucháte a s vodou smícháte na hustou kaši. K této směsi poté přidejte 1 lžíci cukru, zakryjte hrnec pokličkou a nechte 24 hodin odstát. Na závěr ke směsi přilijte 1 lžíci piva a nechte opět 24 hodin v klidu.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button