Dům a zahradaRady a tipy

Dopřejte si hydrataci i z potravin. V horkém létě vám udělají dobře

Letní počasí nám dává pěkně zabrat – horko, slunce, sucho… To vše se podepisuje na zdraví a pohodě našeho celého organismu. Někteří lidé snášejí toto období lépe a dokáží se z horkých dní i těšit, ale pro jiné je to noční můra, u které se nemohou dočkat, až skončí.

Ať už jste na tom jakkoliv, pro všechny z nás platí stejná pravidla ohledně hydratace. Jediná věc, která nás v létě a horku dokáže spolehlivě ochránit před problémy nejen fyzického, ale i psychického rázu, je voda. Je naprosto nezbytné pořád během dne doplňovat tekutiny, protože i když to možná sami nevidíte, vaše tělo vydává během parních dní o mnoho více vlhkosti než kdykoliv jindy. Nemusí se to projevit nutně propocenými koláči v podpaždí. Úplně stačí, že se každým vaším pórem odpařuje z vašeho těla vlhkost.

Většina z nás doplňuje tekutiny vodou, ale to vždy nemusí stačit. Existuje i řada jiných zdrojů, ze kterých můžete vodu doplnit a přitom si zajistit i další nezbytné živiny. Řeč je samozřejmě o různých druzích zeleniny a ovoce, které kromě spousty vody obsahují i vitamíny a minerály, které vám pomohou zvládat horka ještě o něco lépe.

Cuketa

Vyzkoušeli jste někdy cuketové špagety namísto těch klasických? Je to skvělý nápad do horkých letních dní. Příjemně vás osvěží a můžete si je dopřát s vaší oblíbenou omáčkou, takže rozdíl v chuti téměř nepoznáte. Stačí jednoduše oloupat cuketu a poté ji na struhadle nakrouhat na tenké proužky připomínající špagety. Můžete je krátce osmahnout na pánvi, přidejte omáčku a je hotovo.

Cuketa je zelenina, která obsahuje obrovské množství vody. Kromě toho je ale velmi bohatá na vitamíny a minerály a dá se v kuchyni využít velmi univerzálně. Není problém použít ji na sladké i slané pokrmy.

Ředkvičky

Možná by vás to nenapadlo, protože na první pohled zrovna ředkvičky nepůsobí příliš vodnatě, ale obsahují až 95 % vody! Jsou ideální na malou svačinku během dne, snadno je můžete využít i k výrobě pomazánky nebo je přidat do salátů. Ředkvičky vám dodají dostatek vody a také snižují tělesnou teplotu. Mají navíc jemně štiplavou chuť, která dodá každému pokrmu tu finální tečku. Obsahují vitamín C, fosfor, antioxidanty, zinek a mnoho dalších důležitých látek.

Maliny

Co takhle malinový milkshake nebo třeba chutné smoothie? Už se vám sbíhají sliny? Maliny patří k velmi oblíbeným druhům ovoce. Jsou sladké, chutné, dobře ladí se spoustou jiných pokrmů a v létě jsou navíc mimořádně osvětlující pochoutkou. Můžete je přidat třeba do jogurtu ke snídani a už od rána si dopřejete extra porci hydratace a osvěžení. Obsahují až 87 % vody, což je rozhodně skvělé číslo.

Brambory

I obyčejné brambory vám v létě prospějí. Brambory jsou nejen zdrojem vody, ale také draslíku, který nám v létě také někdy může scházet. Pomáhají také snižovat krevní tlak, čímž nám zajišťují větší pohodu a komfort během horkých letních dní. Je důležité ale umět brambory správně připravit. Nejvhodnější přípravou k udržení maxima vody je pečení ve slupce. Tento postup brambory ochrání před ztrátou vlhkosti. Kupujte také červené brambory, které obsahují více vody.

Lilek

S asi 89 % vody patří lilek k velmi vodnatým zeleninám. Je tedy také ideálním pomocníkem při vedrech. Kromě toho je mimořádným zdrojem vlákniny, manganu, draslíku, vitamínu K a dalších nezbytných živin. Lilek je často zanedbáván a mnoho lidí jej považuje za nudnou zeleninu bez chuti. Když se ale správně připraví, může se stát zlatým hřebem každé večeře. Vyhněte se smažení lilku nebo používání přílišného množství tuku při přípravě. Lépe je opéct jej na sucho a solit jej až po tepelné úpravě.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button