Rady a tipyRecepty

Domácí bylinné směsi pro pikantní dochucení vašich pokrmů

Různých kořenících směsí je na našem trhu k dostání poměrně široká škála. Pokud ale čtete i složení, zjistíte, že řada z nich obsahuje velké množství soli, glutamáty či protispékací látky. Bylinek je v nich poměrně málo.

Není tedy nic jednoduššícho, než si nějakou směs vyrobit doma.

Kuřecí maso

Množství směsi vám vystačí na jedno kuře.

Suroviny:

  • 3 lžičky listů z čerstvého tymiánu, bez stonku
  • 2 snítky najemno nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžíce sušeného oregána
  • 1 lžíce červené mleté papriky
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře

Pokrmy ze zvěřiny (může být i na kuře)

Suroviny:

  • 1 lžička celerového semínka
  • 1 lžíce sušeného libečku
  • 2 lžičky rozmarýnu
  • 2 lžičky koriandru
  • špetka zázvoru
  • špetka soli

Mleté maso

Po jedné čajové lžice – oregano, tymián, saturejka, rozmarýn, šalvěj, bazalka.

Dušená zelenina

Tato směs je vhodná pro ředkvičky, mangold, cukrovou řepu či kapustu. Ale můžete ji zkusit i na další druhy zeleniny.

Suroviny:

  • 1 šálek bílého octa
  • 1/2 šálku olivového oleje
  • 2 lžíce vody
  • 1 lžíce sušené máty
  • 1 lžíce sušeného oregána
  • 1 lžička čerstvě mletého pepře
  • zozdrcené 3 stroužky česneku

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button