Recepty

Citronový dort se smetanovou polevou

Ingredience

Dort

  • 1 a 1/3 cukru krystal
  • 6 polévkových lžic změklého másla
  • 1 polévková lžíce citronové kůry
  • 3 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky vanilkového extraktu (zkuste si vyrobit domácí)
  • 2 celá vejce
  • 2 bílky
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 a 1/4 hrnku podmáslí
  • tuk na vymazání formy

Poleva

  • 2 polévkové lžíce změklého másla
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 225 g smetanového sýra (např. žervé)
  • 3 a 1/2 hrnku moučkového cukru (v původním receptu je toto množství, určitě cukr můžete výrazně omezit a jeho množství snížit)

Postup

Dort

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Ve velké míse smíchejte prvních 5 ingrediencí na dort (cukr, máslo, citronovou kůru, citronovou šťávu a vanilkový extrakt). Nejlepší bude, když na přípravu tohoto dortu budete používat mixer, ten vše hezky promíchá a spojí. Přidejte postupně vajíčka a bílky, znovu promíchejte.
  2. V druhé míse smíchejte mouku, kypřící prášek, sůl a jedlou sodu.
  3. Suchou směs nasypte do mokré, přidejte podmáslí a promíchejte.
  4. Nalijte těsto do dvou stejně velkých vymazaných forem (o průměru přibližně 23 cm). Pokud nemáte dvě stejně velké, napřed upečte polovinu těsta a poté druhou. Formou s těstem bouchněte jednou o stůl, aby zmizely bubliny.
  5. Formy dejte do předehřáté trouby a pečte 20 minut.
  6. Poté vyjměte a nechte 10 minut vychladnout. Vyklopte z forem a nechte zcela vychladnout.

Poleva

  1. Mixerem promíchejte všechny ingredience na polevu kromě cukru. Mixujte, dokud není hmota nadýchaná. Jemně vmíchejte moučkový cukr, nepřemíchejte.
  2. Dejte do ledničky na 1 hodinu vychladnout.

Propojení

  1. Na talíř dejte první část dortu a potřete ji polevou o množství 1/2 hrnku.
  2. Přiložte druhou část dortu a ten svrchu i po bocích potřete zbývající polevou.
  3. Dort uchovávejte v ledničce

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button