Recepty
Citronový dort se smetanovou polevou
Ingredience
Dort
- 1 a 1/3 cukru krystal
- 6 polévkových lžic změklého másla
- 1 polévková lžíce citronové kůry
- 3 polévkové lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky vanilkového extraktu (zkuste si vyrobit domácí)
- 2 celá vejce
- 2 bílky
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 a 1/4 hrnku podmáslí
- tuk na vymazání formy
Poleva
- 2 polévkové lžíce změklého másla
- 2 lžičky citronové kůry
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 225 g smetanového sýra (např. žervé)
- 3 a 1/2 hrnku moučkového cukru (v původním receptu je toto množství, určitě cukr můžete výrazně omezit a jeho množství snížit)
Postup
Dort
- Předehřejte troubu na 180 °C. Ve velké míse smíchejte prvních 5 ingrediencí na dort (cukr, máslo, citronovou kůru, citronovou šťávu a vanilkový extrakt). Nejlepší bude, když na přípravu tohoto dortu budete používat mixer, ten vše hezky promíchá a spojí. Přidejte postupně vajíčka a bílky, znovu promíchejte.
- V druhé míse smíchejte mouku, kypřící prášek, sůl a jedlou sodu.
- Suchou směs nasypte do mokré, přidejte podmáslí a promíchejte.
- Nalijte těsto do dvou stejně velkých vymazaných forem (o průměru přibližně 23 cm). Pokud nemáte dvě stejně velké, napřed upečte polovinu těsta a poté druhou. Formou s těstem bouchněte jednou o stůl, aby zmizely bubliny.
- Formy dejte do předehřáté trouby a pečte 20 minut.
- Poté vyjměte a nechte 10 minut vychladnout. Vyklopte z forem a nechte zcela vychladnout.
Poleva
- Mixerem promíchejte všechny ingredience na polevu kromě cukru. Mixujte, dokud není hmota nadýchaná. Jemně vmíchejte moučkový cukr, nepřemíchejte.
- Dejte do ledničky na 1 hodinu vychladnout.
Propojení
- Na talíř dejte první část dortu a potřete ji polevou o množství 1/2 hrnku.
- Přiložte druhou část dortu a ten svrchu i po bocích potřete zbývající polevou.
- Dort uchovávejte v ledničce