Recepty
Recept na domácí levandulový sirup a vanilkovo-levandulové sušenky
Recept na levandulový sirup
Ingredience
- Větší hrnek levandulových květů. (Mohou být sušené, já upřednostňuji čerstvé)
- 1,5 litry vody
- 1 citron
- 3 kousky celé skořice (nemusí být)
- půl hrnku medu
- 200 g bílého cukru (Lze použít i třtinový, ale sirup tak bude nahnědlý a ne krásně fialový)
- 1 lžička kyseliny citronové
Postup
- Natrháme levandulové květy a volně je nasypeme do větší skleněné nádoby nebo do plastové /skleněné mísy (nemá být kovová nádoba). Květy mohou mít i stopku, ale doporučujeme je raději úplně obrat.
- Převaříme 1,5 litru vody a poté ji necháme chvíli odstát. Poté vodu nalijeme do skleněné nádoby ve které jsou květy.
- Přidáme 3-4 kousky celé skořice, nakrájíme na kolečka 1-2 citrony (kůru opláchneme nebo ořežeme). Poté přisypeme kyselinu citronovou. Voda se krásně zbarví do fialkova.
- Necháme louhovat 24 hodin. Nejlépe v lednici, nebo v přítmí. Například v kuchyňské skřínce.
- Druhý den vložíme do velkého kastrolu plátno či plínku, přes které přecedíme obsah lahve a dobře vymačkáme.
- Levanduli vyhodíme. (Já ji použila jako přírodní osvěžovač vzduchu. Stačí ji nasypat do misky a nechat ležet třeba na stole v obýváku. Krásně nám to tu stále voní celým bytem.)
- Do levandulové vody poté přidáme cukr a med a poté zahřejeme na 85 stupňů. Jakmile dosáhneme této teploty, hned vypneme. Nesmí projít varem!
- Ještě horké naléváme do dobře vymytých (převařených) skleněných lahví a to až po okraj. Zamezí se tak přístupu vzduchu, víčka se dobře chytí a sirup se nekazí.
- Víčka musí být vyvařená. Po naplnění sklenici uzavřeme a obrátíme dnem vzhůru, abychom zničili všechny zárodky na víčku.
- Sirup nejlépe chutná s perlivou vodou, plátkem pomeranče. Na ozdobu používám snítku čerstvé levandule a doplním ledem.
Poznámka:
V původním receptu byla 3 kg cukru. Pro mne osobně to bylo příliš velké množství. Navíc vím, že sirup mizí tak rychle, že nepotřebuji moc konzervovat ? Tedy každému dle vlastního uvážení.
Recept na levandulové sušenky
Ingredience
- 1 hrnek másla
- 3/4 hrnku moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 lžička levandulového sirupu
- 2 1/4 hrnku hladké mouky
- 2 lžíce sušených levandulových kvítků
- 1/2 lžičky soli
Postup
- Vyšlehejte cukr s máslem do pěny a přidejte suché ingredience.
- Lehce promíchejte a přisypte levandulové kvítky.
- Vytvořte hladké těsto, vytvarujte z něj válec s průměrem přibližně 5 cm a zabalte do pečícího papíru. Vložte do mrazáku aspoň na půl hodiny.
- Těsto nakrájejte na 1 cm tlustá kolečka, dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 160 °C přibližně 20 minut, nebo dokud okraje sušenek nezačnou hnědnout.
- Nechte chvíli vychladnout.