Vodnice je zelenina, která je u nás méně známá a tudíž ne moc používaná, což je velká škoda. Obsahuje velké množství vody, vlákninu a minimum kalorií, proto je vhodná při redukční dietě. Díky obsahu sirných silic má antibakteriální účinky, steroly působí preventtivně proti ateroskleróze. Také má močopudné účinky, uklidňuje nervy, stimuluje srdeční činnost a podporuje peristaltiku střev.
Využití
Před dovezením brambor se v minulosti používala jako příloha. Jedlé jsou nejen bílo fialové brukve, ale i listy (upravují se podobně jako špenát).
Oloupaná se dá podávat syrová, její chuť je podobná ředkvičkám, není však tak ostrá. Můžete ji upravit jako přílohu (v podobě kaše), zapékat či plnit.
Salát s vodnicí I
Suroviny:
- 5 menších vodnic (bulvy)
- 1 cibule
- 1 hlávkový salát
- 1 svazek ředkviček
Zálivka:
- špetka soli
- 1/2 lžičky cukru
- trochu čerstvě mletého pepře
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 – 3 lžíce bylinkového octa
Zeleninu pokrájíme na kolečka, salát natrháme na kousky. Zalijeme připravenou zálivkou a podáváme.
Salát s vodnicí II
- vodnice
- salátová okurka
- zakysaná smetana
- bylinky či česnek dle chuti
Oba druhy zeleniny oloupeme, nahrubo nastrouháme a smícháme s dalšími přídsadami.