Kuchyňské katastrofy: Jak zachránit přesolené jídlo nebo hrudkovitou omáčku

Nezáleží na tom, jak zkušení jste v kuchyni, katastrofy se stávají. Pečeně se vysuší. Omáčka se připálí. Chléb ztvrdne. Než ale zpanikaříte, jídlo vyhodíte nebo si zavoláte někoho na donášku, nadechněte se. Většina kuchyňských přešlapů se dá napravit lépe, než si myslíte – a pomocí několika jednoduchých technik můžete zachránit večeři i svou důstojnost.
Inspirovali jsme se radami odborníků a přinášíme kompletní přehled toho, jak snadno, s jistotou a trochou kreativity napravit nejčastější chyby při vaření.
Příliš mnoho soli? Vyvažte ji
Přílišné solení je jednou z nejčastějších chyb – a naštěstí jednou z nejsnáze napravitelných. Pokud vaše polévka, guláš nebo omáčka chutná jako mořská voda, nesnažte se to zamaskovat. Místo toho ji znovu vyvažte. Přidání většího množství hlavních ingrediencí (jako je zelenina, vývar nebo obiloviny) pomůže rozložit slanost do většího objemu.
Starý trik, který se stále vyplatí používat: do hrnce vhoďte oloupanou syrovou bramboru a vařte ji 10-15 minut. Brambora nasákne část soli a pomůže zkrotit její chuť. Jen ji nezapomeňte před podáváním vyndat.
Omáčka je hrudkovitá? Sceďte ji
Není nic tak skličujícího, jako když vidíte, jak se vaše omáčka během několika sekund změní z krémové na hrudkovitou. Ale nevyhazujte ji – jen sáhněte po sítku. Když hrudkovitou omáčku přelijete přes jemné sítko, okamžitě získá hedvábně hladkou strukturu. Je to jednoduché a účinné řešení, které vrátí omáčce tu správnou texturu.
Připálený guláš nebo omáčka? Zachraňte, co zbylo
Spálení dna pánve ještě neznamená, že jste všechno zničili. Klíčem k úspěchu je jednat rychle a neškrábat. Spálenou vrstvu nechte tam, kde je, a nespálené jídlo opatrně vyndejte do čisté pánve.
Chcete-li neutralizovat přetrvávající spálenou chuť, povařte v zachráněném pokrmu několik minut oloupanou syrovou bramboru a poté ji vyjměte. Pokud je třeba chuť ještě upravit, zvažte, zda ji nevylepšíte kapkou citronové šťávy nebo nezjemníte hořkost špetkou cukru.
Černá katastrofa na pánvi? Přineste si bikarbonát
Připálená pánev může být po těžké večeři jako poslední hřebíček do rakve, ale není třeba panikařit. Místo toho zčernalé dno bohatě posypte sodou bikarbónou (jedlou sodou), přidejte tolik vody, aby se pokrylo celé dno, a nechte ji přes noc odmočit. Ráno by se připálené zbytky měly snadno odstranit jemným drhnutím – není potřeba žádná hrubá síla.
Tuhému masu pomůže kapka alkoholu
Občas se stane, že i kvalitní maso se prostě nepodaří připravit měkké a chutné. Pokud máte tušení, že to tak s ním může dopadnout, zkuste jej ještě před přípravou naložit na 24 hodin do marinády. Postačí ale také naložení do citronové šťávy. Pokud neměkne maso, které už vaříte nebo pečete několik hodin, přidejte ocet, citron, jedlou sodu či alkohol.
Sražená majonéza? Vyšlehejte ji zpět k životu
Pokud se vám domácí majonéza oddělí a stane se z ní mastná kaše, nevyhazujte ji. Existuje jednoduché řešení. V čisté misce vyšlehejte čerstvý žloutek se lžičkou vody, dokud nezačne houstnout. Pak pomalu přidávejte rozdělanou majonézu a pokračujte ve šlehání. Směs znovu emulguje do hladkého, krémové struktury, kterou jste chtěli. Takže i sražená majonéza lze s trochou trpělivost a úsilí zachránit.
Starý chléb? Osvěžte a oživte
Všem se nám někdy stalo, že bochník ztuhl dříve, než bylo třeba. Než z něj ale uděláte strouhanku nebo ho vyhodíte do koše, zkuste ho oživit. Kůrku lehce navlhčete vodou a pak ji vložte na 3-5 minut do horké trouby. Pára osvěží vnitřek, zatímco teplo znovu zkřehne kůrku – získáte tak strukturu čerstvého chleba za pár minut. Nemusíte tak znovu běžet do pekárny a utrácet další peníze za čerstvé pečivo.
Myslete dopředu
Mít v kuchyni několik skromných hrdinů může usnadnit a urychlit obnovu po katastrofě. Vejce, cibule, citrony, rajčatový protlak, brambory, cukr a jedlá soda mohou vyřešit překvapivě mnoho kuchařských krizí. Kvalitní kostka bujonu nebo vývar také pomůže zachránit omáčky a polévky, které potřebují trochu úpravu.
Každý skvělý domácí kuchař už někdy připálil pánev, přesolil guláš nebo viděl, jak se mu rozpadá majonéza. To, co odlišuje neohrožené od neohrožených, je znalost toho, jak to napravit. S trochou know-how a několika ingrediencemi v zadní kapse lze většinu kuchyňských katastrof zvrátit – a dokonce i vylepšit. Vaření není o dokonalosti. Je to o přizpůsobivosti. Takže až se vám příště stane, že se vám večeře nepovede, nepanikařte – zachraňte ji.
ZDROJ: https://primanapady.cz/clanek-294559-kucharska-prvni-pomoc-zachrani-kure-i-polevku
ZDROJ obrázku: Autor/ka fotografie: On Shot: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/osoba-zena-kuchyne-prace-v-domacnosti-2890387/