Dům a zahradaRady a tipy

Vařit lze i bez sporáku. Takhle to zvládnete na chatě i na výletě

Na chatě nebo chalupě nemá každý sporák. Přesto se ale hodí mít po ruce nějaký zdroj, na kterém se dá v případě potřeby alespoň uvařit voda nebo připravit nějaké malé jídlo. Pokud si nechcete vystačit jen se studenou kuchyní, nebo plánujete na chatě strávit více dní, je dobré najít nějaké řešení, jak vařit i bez klasického sporáku. Poradíme vám, co pro vás bude nejlepším řešením.

Přenosný plynový vařič

Takovýto vařič možná doma máte a ani o tom nevíte. Třeba jste jej v mládí používali při kempování, ale už jste jej roky nevytáhli – nyní přišel jeho čas. Je jasné, že na takovém vařiči budete asi těžko chystat pětichodové menu nebo péct buchtu, ale určitě zvládnete připravit polévku nebo opéct maso. Snadno také připravíte jednoduchá jídla, jako je omeleta, volské oko nebo palačinky. A pár dní vydržíte omezené možnosti vaření.

Elektrická plotýnka

Přenosná elektrická plotýnka vám snadno nahradí horní část klasického sporáku. Nemáte sice k dispozici čtyři plotýnky, ale jen jednu nebo dvě. To ale jistě na běžné vaření snadno postačí. Zároveň si můžete tento typ vařiče umístit kdekoliv, kde je přívod elektrické energie a nemusíte spoléhat na zásoby plynu, které musíte mít u sebe v případě předchozího řešení. Standardně na ní můžete připravit jednoduchá vařená jídla. V malém bytě najde své využití také, protože dokáže snadno šetřit místo. Po vychlazení plotýnek vařič pečlivě očistěte a můžete jej zase sklidit do skříňky, takže nezabírá prostor na lince nebo na stole.

Nesmrtelná mikrovlnka

Absenci běžného sporáku můžete elegantně suplovat i mikrovlnkou. Vše si v ní můžete snadno ohřát, ale stejně dobře se dá využít i k vaření. V mikrovlnce se například dají snadno připravovat buchty nebo knedlíky, které na plynovém vařiči asi jen tak neukuchtíte. Mikrovlnka s grilem lze navíc použít i k přípravě masa.

Samostatná trouba

Vypadá jako mikrovlnka, ale funguje jinak. Vlastně je to klasická trouba, kterou znáte z domu, akorát v menším provedení a bez plotýnek na vaření. Jídlo v ní nejen ohřejete nebo ugrilujete, ale můžete i klasicky péct maso, nebo koláče. Je to výborná možnost nejen pro chaty a chalupy, ale i menší byty, kde není na klasickou troubu dost místa.

Grilování

V létě nebo když to počasí dovolí lze spoustu jídel připravit také venku na grilu. Dokonce ani nepotřebujete vlastní zahrádku, vystačíte si klidně s větším balkonem nebo terasou. Můžete využít venkovní gril a dopřát si grilované maso nebo zeleninu. Na grilu se dají připravovat i velmi efektní dezerty, například grilovaný ananas. S větším grilem se dá zvládnout také vaření v hrnci či rendlíku.

Remoska, friťák nebo rýžovar

Dalšími skvělými pomocníky, které využijete i v běžné domácnosti, jsou právě tyto mobilní kuchyňské spotřebiče. Možná je už doma máte a ani by vás nenapadlo, že se vlastně dají využít i k vaření na chatě. Můžete je totiž vzít kamkoliv, kde je zdroj elektřiny. Rýžovar můžete postavit i na psací stůl a velmi jednoduše v něm kromě klasické rýže připravíte i základní rizoto. Ve fritéze usmažíte hranolky, řízky nebo třeba smažené žampiony. V některých modernějších fritézách lze dokonce i dusit maso a zeleninu nebo upéct jednodušší buchtu.

Podobně všestranná je také remoska, která byla hodně populární za dob našich babiček. Než ji koupíte, poptejte se u prarodičů, zda doma nějakou nepotřebnou nemají. Uvaříte v ní jídlo z jednoho hrnce velmi snadno a rychle. Do remosky jen přidáte zeleninu a maso a dusíte vše společně v uzavřené nádobě.

ZDROJ: https://happyherbivore.com/2013/05/summer-recipes-cooking-without-oven/

ZDROJ obrázku: Fotografie od uživatele Andrea Piacquadio ze služby Pexels

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button