Dům a zahradaRady a tipyZdraví

I vaše matrace potřebuje údržbu. Ukážeme vám, jak ji rychle a snadno vyčistit

Určitě už jste někdy přemýšleli nad tím, co všechno se asi musí skrývat uvnitř vaší matrace. Spíte na ní každý den, někdy i po dlouhá desetiletí, ale jen málokdy se dostaneme k tomu, abychom jí také dopřáli pořádnou očistu. A přitom matrace to potřebuje úplně stejně – a možná ještě více – než naše oblečení nebo povlečení!

Matrace totiž chtě nechtě absorbuje pot, prach, zbytky odumřelé kůže a další ne zrovna příjemné věci. A to i přesto, že je zakrytá prostěradlem. To nedokáže vždy zachytit všechnu vlhkost, které naše tělo přes noc uvolňuje.

Kdo s námi bydlí v posteli?

Možná ani netušíte, co všechno vám může dělat v noci společnost. Udává se, že po 20 letech používání matrace v ní žije až 2 kilogramy roztočů a šupinek lidské kůže. Pokud už vám toto samo nenadzvedne žaludky, měli byste také vědět, že roztoči po sobě zanechávají trus, se kterým pak můžeme přijít do přímého styku. Roztoči jsou také silným alergenem, a zejména pro děti představují závažné zdravotní riziko. Už jen kvůli těmto důvodů není dobré čištění matrace odkládat. Jde přeci o vaše zdraví a o zdraví celé vaší rodiny.

Rozlitá káva nebo i něco horšího

A samozřejmě občas se může stát nějaká drobná nehoda. Převrhneme do postele hrnek čaje, hodíme na postel mokrý ručník… A to vše zůstává v matraci napořád. Určitě si říkáte, že by byl dobrý nápad matraci čas od času pořádně vyčistit. Jak ale na to? Do pračky se nevejde a i na jiné způsoby čištění je dost těžká a neskladná. My vám dnes poradíme snadný a rychlý způsob, který vaši matraci zbaví všech bakterií a dalších nepříjemných společníků, kteří v ní mohou sídlit.

1.Zatočte s prachem

Prvním a nejdůležitějším krokem je zbavit se veškerého prachu, který se za všechny ty roky v matraci nastřádal. Nepotřebujete žádné speciální nástroje, dobře poslouží obyčejný vysavač, ideálně s nástavcem na čalouněný nábytek. Nastavte vysavač na výkon, který vám umožní matraci pohodlně vysávat a zároveň bude dostatečně silný, aby vytáhl prach i z těch nejhlubších koutů. Celou matraci poctivě vyluxujte a tam, kam se s hubicí vysavače nedostanete, si pomozte malým smetáčkem.

Máte-li parní čistič na oblečení, můžete jej též využít. Pára umí zlikvidovat i bakterie a mikroby, takže se nebojte tento přístroj použít. Zkontrolujte však vždy etiketu matrace, zda není vyrobena z příliš jemné látky, kterou by pára mohla poškodit.

2. Zbavte se skvrn

Teď je na řadě důkladné čištění všech starých a zašlých skvrn. Možná budete sami překvapeni, kolik jich na matraci objevíte. Nevznikají totiž jen tak, že na matraci skutečně něco vylijete, ale i mohou se objevit i v místech, kde se člověk při spánku hodně potí. Na vyčištění takových skvrn budete potřebovat účinný čistič, ideálně na čalounění. Pokud takový neseženete, můžete si pomoci i roztokem pracího gelu a vody. Čistič aplikujte houbičkou na skvrny, nechte nějakou dobu působit a poté s pomocí hadříku či houbičky vyčistěte. Na odolné skvrny budete možná potřebovat i bělící prostředek.

V každém případě buďte důslední v odstraňování zbytků čističů z matrace. Místo opravdu důkladně vytřete vlhkým hadříkem, tak abyste se opravdu zbavili všech chemikálií. Matraci poté nechte důkladně vyschnout.

3. Pryč se zápachem

Posledním, ale určitě ne méně důležitým krokem, je zbavit se všech nepříjemných zápachů. Na tento úkol si pořiďte jemný dezinfekční sprej, který nejen eliminuje pachy, ale zlikviduje i poslední bakterie, které snad váš důkladný čisticí proces mohly přežít. Celou matraci z obou stran postříkejte tímto sprejem a opět nechte důkladně vyschnout.

Není to tak složité, že? Tak se na to o víkendu hned vrhněte! A bude se vám lépe spát.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button