Dům a zahradaRady a tipy

Jak ušetřit na energiích

Přišlo vám vyúčtování za elektřinu, plyn nebo vodu a vy jste se zhrozili? Také to znáte? Všude zhasínáte, při odchodu topení vypínáte, kohoutky všude utažené a přece jste nic neušetřili? Nezoufejte, naše tipy vám jistě pomůžou k úspoře energií.

Vařte úsporně

Dodržujte velikost dna hrnce stejnou jako velikost plotýnky. Rovné dno pánví a hrnců sníží spotřebu až o 30%. Vždy důsledně používejte pokličky. U elektrických sporáku si nenahřívejte plotýnky předem, naopak je vypněte chvíli před dovařením jídla. Zbytkové teplo pokrm dovaří. Pořiďte si kvalitní tlakový hrnec. Při pečení zbytečně neotvírejte troubu.

Větrejte rychle

V zimě k větrání nepoužívejte ventilačky. Při nich jen vychladnou zdi a zařízení, unikne teplo, ale čerstvého vzduchu se nedočkáte. Udělejte chvilkový průvan a okna opět zavřete.

Šetřete při praní prádla a mytí nádobí

Nádobí do myčky a prádlo do pračky dobře naskládejte. Vyhnete se špatně vypranému prádlu nebo umytému nádobí. Myčka by neměla v blízkosti pračky a mrazáku. Myčku dovírejte. Zabráníte zápachu v kuchyni a osychání zbytků jídla. Pak bude stačit úsporný program. Používejte kvalitní prací a mycí prostředky. Koupí novějších spotřebičů ušetříte až 20% energie.

Je vám teplo?

Zima a chladné počasí dorazilo a s ním se mnoho lidí snaží ušetřit za teplo a doma často zbytečně mrznou. Topná tělesa nikdy nezakrývejte nábytkem, ani přes ně nedávejte závěsy. Při odchodu přívod tepla nevypínejte a nastavte teplotu na 15°C. Radiátory odvzdušněte na začátku zimy, ale občas i v jejím průběhu. Z topných těles utírejte prach a pod nimi pravidelně vytírejte.

Vyměňte žárovky

Vyměňte klasické žárovky za úsporné nebo za led žárovky. V místnostech, kde si rozsvítíte jen na chvíli, ponechte klasické žárovky. Při každém odchodu z místnosti zhasněte. Pravidelně utírejte prach ze svítidel a žárovek.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button