Tipy, jak na správné kompostování
Možná to zní trochu přehnaně, ale výroba a používání vlastního kompostu zlepší úrodu vaší zahrady a ještě navíc šetříte životní prostředí a to nejen tím, že používáte ekologické hnojivo, ale i tím, že zpracováváte domácí bioodpad. Navíc ušetříte značnou sumu peněz, kterou byste jinak museli vynaložit za hnojivo průmyslově vyráběné.
Pokud si nejste jisti, jak začít, aby váš kompost prospíval, přinášíme vám několik tipů.
Jak založit kompost
Aby kompost správně prospíval, potřebuje mít vhodné složení a dostatečný přísun vzduchu. Jinak se nebude správně rozkládat a začne hnít.
- Pokud jste se rozhodli si na své zahrádce založit kompost, ideální doba je období podzimu. Vhodné místo je polostín či stín a ideálně, pokud to bude pod stromy. Ty ochrání kompost před přímými slunečními paprsky a větrem, což by jej mohlo vysušovat.
- Aby se vám s kompostem lépe manipulovalo, je vhodnější jej umístit do nádob nebo jej alespoň ohraničit. Tím opět zabráníte rychlému vysychání.
- Jako podkladní materiál využijte drcenou kůru, slámu či větvičky ze stromů.
- Je potřeba udržovat vlhké všechny kompostovatelné vrstvy. Jinak budou vymírat bakterie a mikroorganismy, které zaručují jeho zrání.
- Velmi důležitý je i přísun vzduchu. Ten zajistíte občasným proházením či prokypřením kompostu. Vzduch je opět důležitý pro mikroorganismy a bakterie, které se v něm vyskytují.
- Také je potřeba pamatovat na různorodost materiálu, který do kompostu přidáváme.
Co lze do kompostu přidat
Kompost by měl obsahovat stejné množství zelené a hnědé hmoty.
Zelenou hmotu tvoří kuchyňský bioodpad (nesmí být nahnilý či jinak poškozený)spadané listí a čerstvě posečená tráva.
Hnědou hmotu tvoří sláma, piliny, drcá kůra, štěpka, popel ze dřeva, chlévský hnůj, zahradní zemina nebo rašelina.
Kromě rostlinného kuchyňského bioodpadu lze do kompostu také přidat kávovou sedlinu, čajové sáčky, rozdrcené skořápky z vajec nebo podrcené ořechové skořápky. Pokud je kuchyňský bioodpad vlhčí, smíchejte jej s větším množství materiálu suchého. Vznikne vám tak ideální směs připravená pro kvalitní tlení.
Veškeré suroviny musí být upraveny na menší kousky.
Důležitým aktivátorem pro správnou tvorbu kompostu je hnůj.
Co do kompostu nepatří
Do kompostu nepřidávejte kořeny košťálovin, poškozené ovoce – plesnivé, odpad z citrusových plodů, trávu z nevhodného životního prostředí (od silnice, z oblastí chemického posypu), plevel, zbytky z kuchyně v podobě masa, kostí, tuků, kočičí nebo psí výkaly.
Kdy můžeme začít kompost používat?
Pokud je kompost vyzrálý, zbarví se do hnědé až tmavohnědé barvy, má drobtovitou strukturu a nezapáchá.
Tipy na závěr:
Pokud kompost zapáchá a vytváří se v něm bláto, chybí mu kyslík. Přidejte do něj větve, listy nebo piliny. Provádějte častější provzdušňování a 1x za čtyři měsíce celý kompost přeházejte.
Chcete-li, aby výroba kompostu probíhala rychleji, můžete si pořídit vermikompostér. V tomto případě s rozkladnými procesy pomáhají speciální druhy žížal. Zahrádkáři velmi často používají pro urychlení příměsi urychlující tlecí rozklady. Patří mezi ně močůvka nebo speciální druhy urychlovačů.