Rady a tipyRecepty

Osvěžte se domácí limonádou či koktejlem

Horké letní počasí si přímo říká o osvěžující nápoje. Vzhledem k tomu, že letní období nabízí nepřeberné množství různých druhů čerstvého ovoce, můžeme si z něj připravit osvěžující domácí limonády či koktejly. Přinášíme vám inspiraci na některé z nich.

Domácí citronáda

Osvěžující letní nápoj, který se hodí i při grilování.

Suroviny pro přípravu:

  • 1,5 litru perlivé vody
  • 6 citronů
  • 4 limetky
  • 1 pomeranč
  • cukr krupice dle chuti
  • led
  • čerstvá meduňka

Postup přípravy:

Ovoce řádně omyjeme. Nastrouháme citronovou kůru, kterou povaříme s cukrem v 0,5 litru vody, necháme vychladnout a přelijeme přes sítko do džbánku. Vymačkáme citrony, limetky a pomeranč a vymačkanou šťávu také nalijeme do džbánku. Vše řádně promícháme. Při podávání lijeme do sklenice s ledem, dozdobíme snítkou máty a plátkem limetky.

Domácí jahodová tříšť

V parném letním dni není nic osvěžujícího, než domácí ledová tříšť z čerstvých jahod provoněných sluncem.

Suroviny pro přípravu:

  • mražené jahody
  • čerstvé jahody
  • kostky ledu
  • cukr krupice
  • šťáva ze 2 citronů
  • snítky máty

Postup přípravy:

V mixéru při přípravu smoothie či typu blender rozmixujte zmražené jahody s kostkami ledu, cukrem a šťávou z citrónů. Můžete přidat trochu perlivé vody. Vzniklou směs rozlijte do sklenic a na dozdobení požijte čerstvou mátu a čerstvé jahody.

Osvěžující jogurtový drink

Tento nápoj vám bude připomínat mléčný koktejl.

Suroviny na přípravu 1 sklenky:

  • 100g jahod
  • 100g nízkotučného bílého jogurtu
  • 1 lžíce medu
  • trochu citronové šťávy

Postup přípravy:

Všechny suroviny dáme do mixéru, přidáme 100ml studené vody a 2 kostky ledu a rozmixujeme. Nápoj se podává ihned.

Místo jahod lze použít jakékoli měkké druhy ovoce. Med lze nahradit javorovým sirupem.

Jahodová limonáda s balsamicem a bazalkou

Sladká chuť jahod k létu neodmyslitelně patří.

Suroviny:

  • 5 větších jahod
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička octa balsamico
  • 4-5 lístků čerstvé bazalky
  • kostky ledu
  • perlivá voda

Postup přípravy:

Do džbánku dáme omyté a pokrájené jahody, cukr, balsamico a snítky bazalky. Vše řádně rozmačkáme a promícháme. Přelijeme vodou, doplníme kostkami ledu a můžeme podávat.

Levandulová limonáda

Tato limonáda nejen osvěží, ale má i léčivé účinky.

Suroviny:

  • 4 polévkové lžíce levandulových květů
  • citrony dle chuti
  • cukr nebo přírodní sladidla
  • 750ml vody

Postup přípravy:

Převaříme vodu, přidáme do ní květy levandule a 20 minut lehce povaříme. Následně scedíme a do vývaru přidáme citronovou šťávu a studenou vodu. Pokud na doslazení přidáváme cukr, vsypeme jej do ještě teplé směsi, lépe se rozpustí. Používáme – li alternativy, můžeme jimi dosladit až po vychladnutí. Pře podáváním přidáme do sklenice led a kolečko citronu.

Lehké osvěžení ze zázvoru

Zázvor nemusíme používat pouze na výrobu horkého čaje, je to ideální pomocník při přípravě osvěžujících letních limonád.

Suroviny pro výrobu:

  • kořen zázvoru – asi 4 cm
  • 1 citrón
  • 1/2 litru vody
  • třtinový cukr dle chuti
  • špetka soli
  • čerstvá máta
  • perlivá voda

Postup přípravy:

Zázvor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, vsypeme do hrnce s půl litrem vody a přivedeme k varu. Odstavíme, přidáme cukr a sůl, směs řádně promícháme a necháme vychladnout. Následně přelijeme přes sítko. Vzniklou směs ředíme vodou, přidáme kostky ledu a dozdobíme mátou nebo kolečkem citronu.

Melounové osvěžení s rozmarýnem

Osvěžující chuť melounů je neodmyslitelně spjata se slunečními letními dny. Vyzkoušejte však trochu méně tradiční chuť melounu a rozmarýnu.

Suroviny pro přípravu:

  • 1/4 červeného melounu
  • 3 snítky rozmarýnu
  • 3 lžíce medu nebo přírodního sladidla
  • šťáva z 1 limetky
  • voda
  • kostky ledu

Postup přípravy:

Meloun zbavíme slupky a semínek, nakrájíme na kostky, rozmixujeme a vzniklou směs přelijeme přes sítko. Přidáme šťávu z limetky a med, případně jiný druh sladidla vodu a rozmarýn. Je dobré nechat limonádu chvíli odležet v lednici, chutě se tak lépe propojí. Před podáváním doplníme kostky ledu.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button