Lahodně křupavé parmazánové česnekové brambory s jogurtovým dipem
Jestliže jste někdy hledali skvělou přílohu k masu nebo rybě, pak pro vás máme ideální recept. Parmazánové česnekové brambory jsou ideální nejen jako příloha, ale můžete je také použít jako jednohubky na party či večírky. Je to snadné a velmi chutné. Vyzkoušejte tento recept i vy!
Vylepšené brambory
Podáváme s nakrájenou jarní cibulkou a zakysanou smetanou nebo si můžete připravit jogurtový dip. Brambory jsou pečené, takže nejsou tolik kalorické, jako smažené brambůrky. Navíc můžete použít místo másla olivový olej. Jsou krásně křupavé a vhodné také jako odpolední svačinka.
Co budete potřebovat:
- ½ šálku jemně nastrouhaného parmezánu
- ½ čajové lžičky česneku
- ½ čajové lžičky papriky
- ½ čajové lžičky bylinek
- 1 čajová lžička soli
- 750 g brambor
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- Jogurt, zakysaná smetana, jarní cibulka pro podávání
Jak postupovat:
Vezměte brambory, pořádně je umyjte a osušte papírovými ubrousky. Vybírejte menší kousky brambor, bude se s nimi lépe pracovat a rychleji se upečou.
V misce smíchejte sůl, bylinky, papriku a česnek, který prolisujte. Přidejte nastrouhaný sýr a opět pečlivě promíchejte.
Na dno pekáče dejte olivový olej a posypte dno sýrovou směsí.
Brambory pokládejte rozkrojenou stranou dolů, na sýrovou směs a mírně zatlačte, aby se směs dostala lépe k bramborám.
Dejte brambory do trouby, která je vyhřátá na 220 stupňů Celsia a pečte po dobu 35 – 40 minut. Nechejte asi deset minut vychladnout a poté dejte brambory na talíř.
Podávejte s kysanou smetanou nebo jogurtem. Můžete posypat jarní cibulkou nebo pažitkou. Přejeme dobrou chuť!