5 typů ryb, na které bychom si měli dát pozor
Pangasius
Převážná většina pangasů, kteří se nám nabízejí na pultech supermarketů jsou dovezeni z Vietnamu a to přesně z oblasti zabahněné řeky Mekong, která byla ochránci životního prostředí označena za jedno z nejvíce nečistých území na Zemi. Pangas navíc obsahuje karcinogeny a to v úplně zanedbatelném množství – na tuto rybičky si zkrátka dejte obzvláštný pozor.
Úhoř
Věděli jste, že úhoři jsou plní tuku a průmyslových odpadním látek, které absorbují z vody? Evropští úhoři jsou dokonce známí svou kontaminací rtutí, američtí mají zase nejvyšší úroveń intoxikace – úhoři byste se tedy měli vyhnout raději za každé situace a nakždém kontinentu.
Tilapie
V Tilapii není mnoho zdravých mastných kyselin, spíše naopak – koncentrace škodlivých tuků jsou v nich skoro stejně škodlivé jako v sádlu. Není tedy divu, že nadměrná spotřeba této vede k zvýšenému cholesterolu a vysoké citlivosti těla na alergeny.
Makrela
Makrela obsahuje mnoho rtuti, která je pro lidský organismus škodlivá a tělo ji nedokáže vyloučit. Atlantská makrela je v tomto ohledu asi nejlepší volbou – je označena za nejméně kontaminovanou.
Tuňák
Stejně jako makrela, tuňák je plný rtuti – zejména tedy tuňák obecný. Navíc narazit v obchodech na tuňáka, který by nebyl chován a krmen hormony je v dnešní době vzácnost…