Recepty
2 nejchutnější recepty z lahodné cukety
Cuketové hranolky s česnekem a parmezánem
Budeme potřebovat:
- 700g cuket (asi 4 – 5 menších/středních cuket)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička citronové šťávy
- 2 stroužky třeného česneku – šetřit jím ale nemusíte a klidně použijte více
- 3/4 hrnku strouhaného parmezánu
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
A jak na to?
- Nejprve předehřejeme troubu na 180 °C
- Vyložíme plech alobalem anebo jej vymažeme rostlinným olejem
- Cuketu nakrájíme na tlusté hranolky. (Cuketu podélně rozkrojíme na polovinu a pak každou půlku opět podélně na polovic. Takto máme z každé cukety 4 veké hranolky)
- V míse si smícháme olej, citronovou šťávu a česnek
- Cukety rovnoměrně rozprostřeme na plech a potřeme je směsí z oleje, česneku a citronu
- Posypeme parmezánem. Pokuste se o to, aby co nejvíce parmezánu bylo přímo na cuketách. Klidně jen seškrábněte z plechu a dejte zpět na cukety
- Nakonec okořeníme solí a pepřem a pečeme 11-13 minut
- Dejte plech dejte blíže k vrchní hraně trouby a nechte parmezán zapéct do zlatova
- Můžeme si pochutnávat!
Těstoviny s cuketou a mandlemi
Budeme potřebovat:
- 2 hrnky rozpůlených cherry rajčat
- 2 lžíce nakrájené šalotky
- 1 lžička tymiánu
- 2 lžičky citronové šťávy
- sůl a pepř
- špetka cukru
- 5 lžiček olivového oleje
- 250 g těstovin
- 1 a 1/2 lžičky třeného česneku
- 3 hrnky nakrájené cukety
- 180 ml zeleninového vývaru
- 3 lžíce nakrájené máty
- 3 lžíce parmezánu
- 3 lžíce pražených nakrájených mandlí
A jak na to?
- Podle návodu uvařte těstoviny a slijte je. V míse smíchejte rajčata, šalotku, tymián, citronovou šťávu, sůl a pepř, cukr, olivový olej (prvních 7 ingrediencí)
- Ve velkém hrnci rozpalte trochu olivového oleje a osmahněte na něm česnek. Přidejte cuketu a krátce osmahněte. Vlijte vývar a přiveďte jej k varu
- Vmíchejte uvařené těstoviny a půlku máty, odstavte ze sporáku. Vmíchejte rajčatovou směs (z mísy)
- Jídlo podávejte v miskách (toto množství je na 4 porce) a ozdobte zbylou mátou. Nakonec posypejte parmezánem a mandlemi