Výběr podlahy do kuchyně: Nepodceňte ochranu před poškozením, nebojte se ani kvalitního dřeva
Plánujete rekonstrukci kuchyně? Po covidové době, kdy byly všechny obchodní domy zavřené, určitě nebudete jediní. Je tedy dobré mít od začátku jasnou představu, co chcete, aby vše mohlo proběhnout rychle a hladce. Zaměřit se je potřeba nejen na linku a spotřebiče, ale také na podlahu, kterou paradoxně mnoho lidí podceňuje. Přitom podlaha v kuchyni je jednou z nejvíce zatěžovaných v celé domácnosti. Klíčový je tedy zejména výběr vhodného materiálu. Jaké existují možnosti a jaké jsou jejich plusy a minusy?
Musí vydržet všechno
V kuchyni se běžně stává to, že vám na zem spadne nůž či talíř, výjimkou není ani vyteklá myčka nebo pračka, a problém často nastává, i když se na zem vylije nějaké pití nebo rozsypou potraviny. Po kuchyni se také pořád chodí a běžné jsou i časté změny teplot během přípravy pokrmů. Je tedy jasné, že podlaha v kuchyni toho musí spoustu vydržet. Její kvalitu byste proto neměli podceňovat.
Dlažba
Klasikou mezi klasikami je určitě dlažba. Ani dnes, kdy je na výběr spousta jiných možností, to určitě není špatná volba. Snadno se udržuje a je odolná vůči vlhku i poškození. Přesto však má jednu nevýhodu – pokud vám na ni spadne křehčí nádobí, pravděpodobně se rozbije a poškodit se může i samotná dlažba. Pokud také nemáte podlahové topení, je nutné počítat s tí, že dlaždice jsou studené a na bosé nohy velmi nepříjmné.
Pokud se ale pro dlažbu v kuchyni rozhodnete, vyhněte se určitě bílým spárám, které se rychle ušpiní a špatně se čistí. Také myslete na to, aby dlažba neklouzala – volte tedy spíše matný povrch nebo lehce hrubší dlaždice.
Vinyl
Vinyl je aktuálně velmi oblíbenou možností. Je to pochopitelné, protože vyniká vysokou odolností vůči nárazům i opotřebení, neklouže, je velmi příjemný na došlap a skvěle funguje také v kombinaci s podlahovým topením. Vinyl dokáže snadno napodobit dřevo, kámen, dlažbu i korek. Díky vinylu můžete zajistit také snadné propojení kuchyně s jídelnou nebo obývacím pokojem.
K nevýhodám vinylu může patřit například menší životnost, ale i tak se pohybuje v řádech několik desítek let, což rozhodně není úplně málo. Drobná nevýhoda může být také vyšší náchylnost k poškození ostrými předměty.
Laminát
Velmi odolný vůči mechanickému poškození je tvrdé lamino. Pořiďte si vždy lamino s voděodolnou vrstvou, ale buďte obezřetní a nespleťte si ji s voskovou impregnací. Ta proti vlhkosti chrání jen krátce. Laminát se nabízí v široké škále vzorů a barev, takže si vybere skoro každý. Někteří výrobci navíc nabízí i variantu s protiskluzovou vrstvou a možnost ošetření povrchu proti poškrábání. Je chladný na dotek, ale snadno se pod něj dá umístit podlahové topení.
Dřevo
Klasika, která je stále populární, ale drahá. Nemusíte se jej bát ani v kuchyni, ale volte raději exotické dřeviny, jako je teak nebo wenge. Je potřeba počítat s tím, že to rozhodně není levná záležitost, ale vyplatí se. Vyniká totiž stálostí a odolností vůči vlhkosti, s níž si jiné dřeviny tolik nerozumí.
Korek
Dobrou přírodní volbou, byť rozhodně méně rozšířenou, může být i korek. Je antistatický, výborně tepelně izoluje a poradí si s teplotami až do 120 °C. Je však náchylný k poškození, zejména v kuchyni proto musí být vhodně chráněn proti škrábancům, protlakům a rýhám.
Marmoleum
Zvážit můžete rovněž přírodní linoleum, jindy nazývané marmoleum. To se vyrábí čistě z přírodních materiálů a vydrží i vysokou vlhkost či mechanickou zátěž. Hodně lidí umí také ocenit to, že je antibakteriální a antistatický, je tedy vhodný pro alergiky.
ZDROJ: https://www.thespruce.com/durable-kitchen-flooring-options-1315000