Dům a zahradaRady a tipy

Špinavý a mastný sporák? Vyčistěte jej!

Někdy se stane, že ty skvrny jsou dokonce zaschlé, což vám čištění a celkový úklid ještě víc znesnadní. Jak tedy sporák efektivně a správně vyčistit?

Čištění bez chemikálií

Snad každý má v úklidu nějaký ten tip a trik, který využívá. Někdo se obrátí na sílu chemie a chemických prostředků, jiný zase raději sahá po přírodních metodách. Každopádně je důležité najít si ten správný tip a trik, který pomůže přímo vašemu sporáku. Jak se zbavit mastných a zaschlých skvrn? Přinášíme tipy, které vám a vašemu sporáku pomohou.

V jednoduchosti je síla

Soda na pečení. Balíček, který je nepostradatelným pomocníkem v kuchyni. Potřebujete odstranit mastné a zaschlé skvrny? Pak jednoduše navlhčete sporák a posypte jej jedlou sodou. Nechejte patnáct minut působit a poté jen jednoduše setřete houbou nebo utěrkou. Jedlá soda umí jemně, ale přitom důkladně vyčistit povrch sporáku. Nezanechává žádné škrábance ani nečistoty.

Síla citrónové šťávy

Máte na sporáku mastné skvrny, které neumíte pořádně vyčistit? Jak se jich zbavit? Komerční prostředky, které jsou drahé a ne vždycky mají efektivní účinek? Sáhněte po obyčejné citronové šťávě. Ta je skvělá nejen při léčbě nachlazení, ale také pro odstranění mastných skvrn. Povrch sporáku potřete čerstvě vymačkanou citronovou šťávou a setřete.

Co vynechat?

Určitě všechny škrábadla, kartáčky, drátěnky a jiné houbičky s drsným povrchem. Zanechávají totiž škrábance a to dokonce i na ocelovém povrchu. Nejlepší je využít houbičku nebo hadřík s fleecem. Není úplně jednoduché zodpovědět otázku, jak důkladně vyčistit desku sporáku.

Každý materiál je totiž jiný a na každý funguje něco jiného. Zjistěte, z jakého materiálu je právě váš sporák vyroben. Oceli pomáhá vhodný čisticí roztok, smaltový povrch zase nepohrdne horkou vodou a roztokem z jedlé sody. Železný rošt u sporáku je možno vyčistit žárem na otevřeném plameni.

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button