Slaný pečený koláč se štědrou porcí sýra
Ingredience
- máslo na vymazání
- 2 lžíce polenty
- 2 hrnky malých květákových růžic
- 1 hrnek brokolicových růžic
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 velký pórek, nakrájený
- 5 velkých vajec
- 3/4 hrnku hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/4 lžičky papriky
- 1/8 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky mořské soli
- špetku mletého pepře
- 3/4 hrnku strouhaného čedaru
- 1/4 hrnku strouhaného parmesánu
Postup
1. Předehřejte troubu na 175 °C, koláčovou formu vymažte máslem a vysypte polentou.
2. Přiveďte vodu k varu ve větším hrnci, přidejte květákové růžice a vařte 2 minutky, poté přidejte brokolici a vařte další minutu a půl. Slijte a promyjte zeleninu ve studené vodě.
3. Ve větší pánvi rozehřejte máslo a olivový olej, přidejte pórek a orestujte po dobu 8 až 10 minut, dokud nezměkne. Nechte zchladnout.
4. Ve velké míse rozšlehejte vejce, přidejte mouku, prášek do pečiva, koření, sůl a pepř. Promíchejte. Přidejte pórek a oba sýry. Nakonec přisypte květák a brokolici a promíchejte tak, aby bylo vše spojeno.
5. Přendejte směs do připravené formy, rovnoměrně urovnejte a dejte péct na 25 až 30 minut nebo dokud nebude vršek koláče zlatavý. Nechte aspoň 10 minut zchladnout, než budete koláč vyklápět a krájet.