Rady a tipyZdraví

Slabá imunita? Zapomeňte na multivitamíny, jděte na to přes přírodu

Podzim každoročně přináší období různých viróz a nachlazení. Letos je celá situace ještě horší kvůli pandemii koronaviru, a kdekdo se tedy poohlíží po způsobech, jak zvýšit svou imunitu a alespoň trochu zlepšit svou obranyschopnost proti různým virům a bakteriím. Jako první většinu lidí napadne vykoupit lékárnu a pořídit si zásobu multivitaminů a podobných doplňků stravy, ale není to rozhodně jediný způsob. Imunitu lze posílit i lépe – a přírodní cestou!

Imunita nevzniká ze dne na den

V prvé řadě je nicméně třeba si uvědomit jednu zásadní věc – imunita nevzniká jen tak z ničeho. Buduje se dlouhodobě a různými cestami ji můžeme buď oslabovat, nebo posilovat. Ideální tedy je, pokud na svou imunitu pamatujete během celého roku a vědomě děláte kroky, které vám pomohu dosáhnout lepší obranyschopnosti. Nečekejte, že díky těmto radám získáte imunitu za jeden den, ale je to dobrý způsob, který lze do svého životního styku trvale zařadit.

Přírodní antivirotika

Naše doporučení se budou točit okolo tzv. přírodních antivirotik. O co vůbec jde?

Jsou to přírodní léčivé přípravky, které umí zabránit vstupu viru do organismu, případně dokáží omezit jeho množení. Patří mezi ně mimo jiné i různé bylinky a koření. Z takových přírodních surovin je možné si udělat léčivý čaj, užívat je k inhalaci nebo si vyrobit účinnou tinkturu. Můžete tak využít sílu přírody a vyhnout se zátěži pro tělo, kterou s sebou vždy nutně přináší konvenční léčivé přípravky.

Černý bez

Dobře známým pomocníkem při chřipce, horečce a vyčerpávajícím kašli je právě černý bez. Kromě toho pomáhá také při žloutence, problémech s trávením nebo při bolestech zubů. Jeho květ, plody i mladá kůra obsahují mnoho éterických olejů, tříslovin, glykosidů a omega-6 a omega-3 mastných kyselin. Pyšní se také velmi vysokým obsahem vitamínu C, který je, jak známo, klíčový při léčbě virových onemocnění. Plody černého bezu můžete sklízet minimálně do konce září a lze je využít na výrobu skvělé a zdravé bezinkové šťávy nebo likéru. Na jaře se zase trhají bílé květy, které se používají k výrobě chutného sirupu nebo jako ingredience pro kosmetické přípravky.

Kurkuma

Možná ji znáte především jako součást oblíbeného kari koření, ale kurkuma sama o sobě je mocným lékem, který alternativní medicíny hojně využívají. Umí posilovat imunitu a játra, ulevuje při chronickém kašli a zánětu krku i mandlí. Skvěle funguje také její spojení s medem, kdy pak dokáže pomoci při aftech nebo kožních zánětech. Kurkuma obsahuje silný antioxidant kurkumin, který má dokonce prokázané účinky při zmírnění depresí a podporuje také účinek konvenčně podávaných antibiotik. Nebojte se toto koření ve své kuchyni hojně využívat.

Křen

Ten buď milujete nebo nesnášíte. Jeho štiplavá chuť prostě není pro každého. Pokud ale chcete posílit své zdraví, možná se vyplatí svůj odpor překonat. Má dvakrát víc vitaminu C než citron a obsahuje i vitamin A a vitaminy řady B. Pomáhá obnovovat střevní mikroflóru a podporuje správné trávení. Dokáže také účinně posilovat imunitu, rozpouští hleny a je skvělou prevencí viróz horních cest dýchacích. Uvařte si třeba krémovou křenovou omáčku nebo dejte šanci nakládanému křenu.

Česnek

Pokud se bavíme o zdraví, nesmí rozhodně chybět česnek. Posiluje imunitu, pomáhá léčit chřipku a skvěle likviduje viry i bakterie všeho druhu. V dobách, kdy ještě neexistovaly pořádné léky, se česnek běžně požíval jako silné antibiotikum. Najdete v něm asi dvě stovky prospěšných látek a mnohé z nich zůstávají i v sušeném česneku, takže není problém si jej nachystat na zimu od zásoby.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button