Recepty

Připravte si tradiční řeckou Baklavu s ořechy

O tomto receptu se můžeme dočíst už v byzantských dobách. Řekové totiž od pradávna milují sladké dezerty plné cukru, medu a samozřejmě výtečných ořechů. Tento recept se stal tak oblíbeným, že se rozšířil po celém Balkánu až do Turecka a na hranice s Asií. Není divu, Baklave je totiž vyložená pochoutka. My vám dnes přinášíme snad nejlepší recept na tuto pochutinu, jaký jen můžete najít. Baklava vám zaberu asi hodinu času, ale věřte, že na talíři pak mizí velice rychle. Přejeme vám dobrou chuť!

Budeme potřebovat:

  • Fillo těsto (můžete použít ale i listové) 300g
  • Lískové ořechy 150g
  • Vlašské ořechy 150g
  • Piniové oříšky 100g
  • Máslo 100g
  • Med 4 lžíce
  • Vejce 4-5ks
  • Špetka soli
  • Kardamom mletý 1-2 lžičky
  • Hnědý cukr 50g
  • Pomeranč 1/2ks
  • Hnědý rum 2 lžíce

A jak na to?

Všechny oříšky nasekejte. Dvě třetiny rozehřátého másla promíchejte s ořechy, medem, vejci, solí a kardamomem. Troubu předehřejte na 150 °C, těsto velmi tence vyválejte. Formu s vyššími okraji vyložte pečicím papírem. Na dno položte třetinu rozváleného těsta, přitiskněte, potřete trochou zbylého másla a navrstvěte polovinu ořechové směsi. Na ni položte druhou část těsta, opět potřete máslem a navrstvěte zbylou směs s ořechy.

Pokryjte posledním plátem těsta, přitiskněte, nožem naznačte v pravidelných rozestupech čtverečky 3 x 3 cm, potřete zbytkem másla a baklavu pečte asi 25 minut. Cukr svařte v kastrůlku v 50 ml vody a pak na mírném ohni asi 10 minut povařte. Z pomeranče ostrouhejte kůru a šťávu vymačkejte. Spolu s rumem přidejte k sirupu a přelijte vším upečenou baklavu. Nechte vychladnout a pak krájejte podle naznačených řezů na menší kostky.

Dobrou chuť!

 

Štítky

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button