Přezrálé banány? Do koše rozhodně nepatří, ještě se pro ně najde spousta využití
Je nutné přiznat porážku a zbytek prostě potupně vyhodit? Ale ani omylem! S přezrálými banány ještě můžete udělat spoustu věcí. A to nejen je využít při pečení. Existuje i celá řada jiných způsobů jak přezrálé ovoce využít.
Banány jsou totiž skvělým zdrojem ovocného cukru, a tedy i energie. Zasytí vás, podpoří metabolismus a dodají celou řadu vitamínů a minerálů. Začít tedy den s banánem ke snídani není vůbec špatný nápad. Je to zdravé, chutné a výhodné.
Banánový chlebíček
Tento recept přišel do našich domácností teprve nedávno, ale ihned se stal oblíbeným napříč generacemi. Banánový chlebíček je totiž chutný, snadný na přípravu a velice vláčný. No a díky obsahu banánů se dá říci, že je vlastně i docela zdravý.
Podle receptu je ideální použít právě již přezrálí banány, které jsou velmi cukernaté, a vy tak můžete použít už jen minimum jiného sladidla. Na internetu najdete řadu receptů. Můžete přidat i jiné ovoce nebo chlebíček dochutit čokoládovými kousky. Skvělé jsou i plněné recepty s tvarohem nebo banánový chlebíček s polevou.
Smoothies
Když už je životnost banánů na kraji, jednoduše jej nakrájejte na menší kousky, dejte je do plastového sáčku, přidejte třeba borůvky, maliny nebo jiné ovoce a zamrazte. Budete mít nachystáno na výborné smoothie, které si můžete udělat kdykoliv budete mít chuť.
Smoothie obsahuje spoustu vitamínů, je chutné a výživné a představuje zdravou svačinku pro jakoukoliv příležitost. Banánové smoothie vám zaručeně zachutná.
Cukrový peeling
Přezrálý banán jednoduše vidličkou rozmačkejte, přidejte dvě lžíce cukru a řádně rozmíchejte. Vznikne tak přírodní cukrový peeling, který můžete použít na obličej i celé tělo.
Kůži jemně promasíruje, odstraní odumřelé kožní buňky a vaši pleť přirozeně rozzáří a vyživí. Díky banánům bude pleť hydratovaná a dostane i pořádnou nálož vitamínů a minerálu, které pro svou krásu nezbytně potřebuje.
Leštidlo na obuv
Banány obsahují draslík, který skvěle slouží jako leštidlo na koženou obuv nebo i jiné doplňky. Stačí použít vnitřní stranu slupky banánu a řádně jí potřít povrch kůže. Poté už vezměte jen suchý hadřík a boty nebo kabelku doleštěte. Kůže bude chráněná, lesklá a dlouho si zachová své vlastnosti.
Výživná snídaně
Banán rozmačkejte vidličkou s smíchejte s oblíbenými cereáliemi. Můžete přidat i sušené ovoce, kousky čokolády, kakao nebo cokoliv, co máte rádi. Vznikne hutná kaše, která je nejen chutná, ale nesmírně výživná. Představuje ideální snídani, která vám po ránu dodá všem, co vaše tělo potřebuje, a udrží vás ve hře až do oběda. Tuto směs je možné i zamrazit, a tak alespoň na čas životnost banánu prodloužit.
Zmrzlina
Milujete tuto ledovou lahůdku, ale obáváte se o svou postavu? Vyrobte si banánovou zmrzlinu, která vaši štíhlou linii neohrozí. Budete potřebovat jen několik banánů a pak cokoliv, co máte rádi. Čokoládu, smetanu, vanilku, jahody, oříšky… cokoliv vás napadne.
Banány nakrájejte na kolečka a nechte je zamrazit. Zmrzlé banánové kousky poté přendejte do mixéru a řádně rozmixujte. Vznikne hustá hmota, která má konzistenci zmrzlinového krému. Nyní přidejte co máte rádi. Znovu promixujte a je hotovo. Raději konzumujte ihned, zmrzlina rychleji taje, ale je naprosto výtečná a zdravá.
Nyní už víte, co s přezrálým banánem. Do koše rozhodně nepatří, ještě se pro něj najde spousta chutných a užitečných využití. A propříště pamatujte, abyste zbytečně nepodléhali tlaku a nakupovali skutečně tolik, kolik potřebujete.