Paleo vs. vegan. Jaký je mezi nimi rozdíl a co vám sedne lépe
Možná už se ve všech těch názvech také ztrácíte. Dřív byli jen vegetariáni a bylo jasné, že pro ně je maso tabu. Dnes už je ale různých možných i nemožných diet tolik, že se v tom dá snadno ztratit. Paleo, vegan, raw… víte, jaké jsou mezi nimi rozdíly a co přesně tito lidé vlastně jedí? Věděli byste co připravit návštěvě, která jí jen paleo stravu? Pojďme se dnes trochu blížeji podívat alespoň na dva z mnoha směrů, které jsou dnes velmi populární.
Podle několika nezávislých výzkumů dokáže veganská strava snižovat množství škodlivého cholesterolu v krvi, pomáhá při cukrovce a samozřejmě usnadňuje i hubnutí. Podobně ale funguje i paleo strava. Většinou se ale tyto dva znepřátelené tábory moc nemusí a každý věří, že jejich způsob stravování je lepší a zdravější. Kde je tedy pravda? A má smysl se takto v jídle omezovat?
Společný základ
Ve skutečnosti se na mnoha věcech oba směry shodnout. I když to, co jedí, se může i dramaticky lišit, některé principy jsou společné.
- Oba typy stravy kombinují potraviny s velmi nízkým obsahem cukrů, mouky a rafinovaných sacharidů.
- V obou případech se klade velký důraz na konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny. Je důležité jíst různé druhy a zaměřovat se hlavně na místní produkci.
- Je nezbytné zaměřovat se na potraviny s nízkým obsahem pesticidů, hormonů a přídatných látek.
- Žádné geneticky modifikované potraviny.
- Zakládají si na kvalitě, nikoli na kvantitě. Kupují opravdu kvalitní a ověřené produkty.
- Vysoký obsah bílkovin, které jsou nezbytné pro tvorbu svalů.
- Organické, bio a lokání jídlo.
- Vyhýbání se mléčným výrobkům.
Jaké jsou rozdíly?
Na mnoha věcech se však příznivci paleo a veganské diety neshodnou. Pojďme se podívat na to, co dělají obě skupiny jinak.
Obiloviny
Pro miliony lidí je lepek nepřítelem číslo jedna. Prý způsobuje poškození trávení, má špatný vliv na pleť a rozhodně je ideální jej zcela vyřadit. Podle všeho se však nejedná o takovou hrozbu. Jen je nutné lepek konzumovat v rozumném množství a přemýšlet nad tím, jak často jej vlastně jíte.
Fazole
Fazole jsou dobře známým zdrojem bílkovin, vlákniny a minerálů. Přesto se jim řada lidí vyhýbá, protože způsobují trávící potíže a plynatost. Ve větším množství jsou také nevhodné pro diabetiky, protože zvyšují hladinu krevního cukru. Paleo lidé se jim někdy vyhýbají i kvůli tomu, že obsahují látku lektin, která může způsobovat záněty a zabraňuje vstřebávání minerálů.
Maso
Vegani samozřejmě maso vůbec nejedí. Naopak vyznavači paleo stylu se mu nebrání. A zde je možná lepší dát za pravdu paleo stravě. Maso je skutečně v menším množství prospěšné. Obsahuje látky, které jinde jen těžko nahradíte. Bohužel ale jedení masa nepřispívá stavu planety. Chov velkých zvířat velmi výrazně zatěžuje životní prostředí. Měli bychom tedy konzumaci omezit na 2-3krát týdně a preferovat maso od menších chovatelů.
Vejce
U vajec mají opět vegani červenou, ale paleo se jim bránit nemusí. Již je snad bezpečně vyvráceno, že vejce mají negativní vliv na cholesterol, jak se kdysi věřilo. Vejce si tedy v rozumném množství můžete bez obav dopřát. Jsou skvělým zdrojem bílkovin a výživných látek.
Ryby
Tučné ryby jsou skvělý zdrojem omega 3-mastných kyselin. Ty podporují činnost metabolismu i nervové soustavy a jsou pro náš organismus mimořádně důležité. V tomto mají vegani smůlu, jíst ryby je rozhodně zdraví prospěšné a obírají se o mnoho důležitých látek, které jinde neseženou. Vegani by se tedy měli zaměřit na doplnění vitamínu D3 a B12, který jim může scházet.
Žádná z těchto diet tedy není bez vad a problémů. Raději než dodržovat nějaký striktní režim, je lepší vybrat si z obou přístupů to nejlepší. Každopádně je na místě omezit všechny zpracované potraviny a zaměřit se na kvalitní biom produkty.